Nem ütközik alkotmányba a külföldről finanszírozott imámok kiutasítása Ausztriából - állapította meg mai ítéletében az osztrák alkotmánybíróság. Sebastian Kurz kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését.

A 2015 óta érvényben lévő úgynevezett iszlámtörvény tiltja, hogy külföldről finanszírozzák az Ausztriában tevékenykedő vallási vezetőket.

A bécsi Iszlám Központ épületeForrás: AFP/JOE KLAMAR

Bár a jogszabály ezzel korlátozza az elismert egyházak és vallási közösségek szabadságát, nem számít aránytalannak - vélte az alkotmánybíróság.

Az egyházak állami befolyástól való mentességének megőrzése mindenki érdeke - hangsúlyozta a testület.

A törvény csak a külföldi államokat és azok intézményeit tiltja attól, hogy anyagilag hozzájáruljanak az ausztriai egyházak működéséhez. Külföldi magánszemélyek továbbra is adakozhatnak, amennyiben ezzel nem korlátozzák az adott vallási közösség önállóságát.Sebastian Kurz osztrák kancellár üdvözölte az alkotmánybíróság döntését.

A kancellár bátorító jelzésnek nevezte az ítéletet, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy gátat szabjanak a politikai iszlámnak és a külföldi befolyásnak Ausztriában.

Kurz tavaly nyáron úgy döntött, hogy a politikai iszlám elleni fellépés jegyében kiutasítanak több, külföldről támogatott imámot, és bezárnak hét mecsetet. Mindez az után történt, hogy a bécsi török közösséghez kötődő egyik jelentős mecsetben a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket katonaruhába öltöztettek. A mecsetek bezárásáról szóló döntést eljárási hiba miatt jogellenesnek találta a bécsi közigazgatási bíróság.Ausztria 8,8 millió lakosa közül nagyjából 600 ezren muzulmánok, többségük török migráns.