Nem tudják elszállásolni az ezrével érkező migránsokat az amerikai határon

migráns, migránskaraván
Hondurasi és salvadori migránsok érkeznek a mexikói Matías Romeróba 2018. november 9-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak Hondurasból.
Vágólapra másolva!
Több száz migránst kellett elengednie az amerikai hatóságoknak, ugyanis egész egyszerűen nincsen elég hely elszállásolni mindenkit a nap mint nap ezrével érkező közép- és dél-amerikai illegális bevándorlók miatt.
Vágólapra másolva!

Az őrizet alól szabadult migránsok túlnyomó része azok közül kerül ki, akik családjukkal együtt lépték át illegálisan az amerikai-mexikói határt. Ezek a bevándorlók kapnak egy papírjegyzetet, rajta egy bírósági tárgyalás dátumával, illetve azt is megmondják nekik, hogy végig a családjukkal kell maradniuk.

Kérdés persze, hogy ezt mennyire tartják be, amikor a migránskaravánok tele vannak például veszélyes bűnözőkkel.

Nagyon veszélyes lépés ez, ugyanis az sem garantálható, hogy a beengedett migránsok egyáltalán megjelennek majd a bíróságon, ahol több mint valószínű, hogy elutasítják a menedékkérelmüket.

Kedden és szerdán például 250 migráns eresztettek szélnek, a legtöbbet az amerikai határ texasi szakaszán, a jövőben valószínűleg még több bevándorlót kell majd beengedni.

Az amerikai Vám- és Határvédelmi Hivatal (CBP) szóvivője szerint a helyek hiánya mellett a határőrök és a migránsok biztonsága miatt kellett meglépni. A CBP azt is elmondta, hogy

a probléma akkor kezdett el élesen kirajzolódni, amikor a közép-amerikaiak beáramlása ugrásszerűen megnőtt.

Emiatt pedig nem tudják tartani a hivatalos procedúrát, miszerint az illegális bevándorlók menedékkérelmét még őrizetük alatt elbírálják.

illusztráció Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Óriási a nyomás

A minap írtuk meg, hogy az amerikai határrendészet szerda hajnalban konkrétan 5 perc alatt fogott el több mint migránst a dél-texasi El Paso határvárosban. Az illegális bevándorlók nagy része közép-amerikai családokból és kísérő nélküli fiatalkorúakból állt, akiket aztán egytől egyig elszállítottak a CBP egyik telephelyére. A hatóság szerint átlagban napi 570 migránst kapcsolnak le ezen az átlépő ponton.

Hogy mennyire élénkül az Egyesült Államok felé irányuló illegális bevándorlás, azt jól jelzi, hogy tizenkét éve nem próbálkozott ennyi migráns az amerikai-mexikói határon,

csak februárban ugyanis 76 ezer illegális bevándorlót kaptak el az amerikai hatóságok– és ebbe csak azok tartoznak bele, akikről tudnak a határvédelemnél.

Ez pedig azt jelenti, hogy a demokrata Obama-kormány alatt sohasem volt ilyen mértékű a migrációs nyomás. Tehát a Donald Trump fala miatt folyamatosan reklamáló és a megépítést minden eszközzel akadályozó demokratáknak

valójában fogalmuk sincs arról, hogy milyen mértékű az illegális migránsok bevándorlása, és milyen nyomás alatt van a határőrség.

A Princeton Policy Advisors nevű elemzőcég kutatója, Steven Kopits a februári adatok után úgy kalkulált, hogy

idén körülbelül 775 ezer illegális bevándorló próbálhatja meg a behatolást az Egyesült Államokba.

Rajtuk kívül pedig még további félmilliónak sikerülhet a hatóságok tudta nélkül átlépni a határt.

Közben pedig maradt a rendkívüli állapot az Egyesült Államokban, ugyanis Donald Trump első vétójával fenntartotta azt.

Az elnök még február 15-én jelentette be a rendkívüli állapotot, hogy a kongresszus megkerülésével teremtsen anyagi fedezetet a kampánya óta ígért déli határfal megépítésére.

A vétóra azért volt szükség, mert a bevándorláspárti demokraták a képviselőházban megszavazták a rendkívüli állapot eltörlését, majd a szenátus is így döntött. Donald Trump viszont továbbra is tartani akarja a szavát, és az amerikai állampolgárok biztonsága miatt mindenképpen megépítteti a határfalat.

– mondta az elnök.