A lengyel kormány mindig elismeréssel tekintett a magyar családpolitikára

2019.03.22. 20:34

A lengyel kormány mindig elismeréssel tekintett a jelenlegi magyar kormány által folytatott politikára, különösen a családpolitikára – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten. 2022-re pedig befejeződik a Lengyelországot Magyarországgal is összekötő Via Carpatia teljes magyar szakasza – közölte Áder János köztársasági elnök.

Az Andrzej Duda lengyel elnökkel megtartott sajtóértekezleten Áder János elmondta: örömmel tájékoztatta lengyel kollégáját, hogy a Balti-tengertől az Égei-tengerig húzódó közlekedési folyosó, a Lengyelországon is áthaladó Via Carpatia tekintetében Magyarország időarányosan jól áll, nagy részét már megépítették, és 2022-re befejeződik.

Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatója Kielcében, a Vajdasági Kulturális Központban 2019. március 22-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A folyosónak az a szakasza, amely Magyarországra esik, akkor már autópályaként vagy kétszer kétsávos gyorsforgalmi útként lesz használható– jelentette be a magyar köztársasági elnök.

A tárgyalás témáit ismertetve, Áder kiemelte mindkét ország jó gazdasági teljesítményét.

A lengyel gazdaság helyzete kedvező hatással van a lengyel-magyar kapcsolatokra is – mondta az elnök, felidézve: Lengyelország negyedik legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak.Rámutatott arra Áder János, hogy ma a két ország gazdasági helyzetének köszönhetően jobbak a keresetek, mint korábban. Mindazonáltal „a brit vagy a német keresetekkel még mindig nehezen tudunk versenyezni”.

Szociálpolitikai intézkedésekkel, családtámogatással, gyermekek után járó kedvezményekkel, lakástámogatás bővítésével viszont tudunk versenyképesek lenni– hangsúlyozta.

„Ez visszahozhatja a fiatalokat, vagy itthon tarthatja őket” – fűzte hozzá.

Ugyanerre a kérdésre válaszolva Andrzej Duda elmondta: a Jog és Igazságosság (PiS) párt számára mindig nagyon fontos példát jelentett, hogy a magyar kormány a családra mint társadalmi és államépítő értékre támaszkodik.„A hagyományhoz és az identitási elemekhez, a zsidó-keresztény gyökerekhez való visszatérés a magyar politikában (...) nagyon fontos volt számunkra” – hangsúlyozta Duda.