Az orosz miniszterelnök egy ukrán elnökjelölttel tárgyalt a gázszállításról

Russia Prime Minister Dmitry Medvedev In Bulgaria NurPhoto General News March 4 2019 4th March 2019 PRIME MINISTER OFFICIAL CEREMONY Russian Prime Minister Sofia - Bulgaria
Dmitij Medvegyev
Vágólapra másolva!
Jurij Bojko ukrán elnökjelölttel és Viktor Medvedcsukkal, az ukrán Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű párt politikai tanácsának elnökével tárgyalt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Ukrajnába irányuló közvetlen gázszállítás felújításáról, a tranzitszerződés meghosszabbításáról és a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok helyreállításáról a Moszkvához közeli Gorkiban lévő kormányfői rezidencián.
Vágólapra másolva!

A tanácskozáson jelen volt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, aki lehetségesnek mondta, hogy Ukrajna egy megkötendő új szerződés keretében a végfelhasználói számára

25 százalékkal olcsóbban vásárolhassa meg közvetlenül az orosz gázt, mint amennyiért most Európából beszerezi.

Miller kifejezte a Gazprom készségét arra, hogy a jelenlegi orosz-ukrán tranzitszerződés idén év végén esedékes lejárta után meghosszabbítsa annak hatályát.

Mint mondta,

Miller szerint „kétségtelen, hogy egy ilyen projekt növelné az Ukrajna területén az európai fogyasztóknak szánt tranzit megbízhatóságát és stabilitását”.

Medvedcsuk újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy miközben a jelenleg érvényes szerződés 240-260 dolláros vásárlást tenne lehetővé a Gazpromtól, Kijev tavaly átlagosan 300 dollárért szerezte be a gázt.

Felhívta rá a figyelmet, hogy

Ukrajnában 2014 eleje óta a gáz ára az akkori 1080 százalékára, a fűtésé pedig a 1220 százalékára emelkedett.

Medvegyev az orosz-ukrán viszony mély válságával indokolta a két ellenzéki, hazájában oroszbarátnak tekintett ukrán politikus fogadását, Medvecsuk pedig az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállításának szándékával indokolta Bojko váratlan oroszországi látogatását.

Az ukrán elnökjelölt a kölcsönösen bevezetett gazdasági korlátozások visszavonásának fontosságát hangsúlyozta.

Dmitrij Peszkov, a Kerml szóvivője közölte, hogy

Az oroszajkú kelet-ukrajnai régiókban népszerű Bojkónak a közvélemény-kutatások szerint nincs esélye arra, hogy bekerüljön a március 31-én megtartandó ukrán elnökválasztás második fordulójába.

Egyébként mindkét Medvegyev által fogadott politikus az Ellenzéki Platform – Az Életért elnevezésű párt tagja.

Medvedcsuk ellen, aki sajtóértesülések szerint Putyin egyik lányának keresztapja, február elején

hazaárulás gyanújával nyomozást indított az ukrán főügyészi hivatal, amiért az autonómia megadását sürgette az orosz többségű Donyec-medence számára.