Beperelte az ukrán központi választási bizottságot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke

2019.03.22. 11:55

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke keresetet nyújtott be az ukrán központi választási bizottság (CVK) ellen, mert a testület elutasítja a magyar többségű választókerület kialakítását az idei őszi parlamenti választásokra.

Keresetében Brenzovics László - aki képviselő a parlamentben - a választásokról szóló ukrán törvény 18. cikkelyére hivatkozik. Eszerint az egyéni választókerületek kialakításánál figyelembe kell venni az ott élő nemzeti kisebbségek érdekeit, valamint a terület nemzetiségi összetételét.

Azt mondta, a KMKSZ a 2014-es parlamenti választásoknál is kérte a CVK-t, hogy alakítson ki az egy tömbben élő magyaroknak egy választókörzetet, a kérést a testület azonban elutasította, a többségében magyarok lakta területeket pedig három választókörzetre osztotta szét.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselőjeForrás: MTI/Nemes János

A KMKSZ elnöke azt mondta, a jogszabálynak megfelelően a Nagyszőlősi, a Beregszászi, az Ungvári és a Munkácsi járásokban élő magyarok joggal tartanak igényt a magyar körzet kialakítására. A választási törvény megsértésével azonban több választókerület között osztották fel a Beregszászi járást, ahol a legmagasabb a magyar választók aránya.

Brenzovics László azt is mondta, hogy a KMKSZ már többször fordult levélben a CVK-hoz, amely különböző mondvacsinált okok miatt - elsősorban arra hivatkozva, hogy nem tudja, hol laknak a kárpátaljai magyarok, nem tudja kialakítani a magyar választási körzetet - elutasította a kérést.

A bíróság elfogadta a keresetet, és hamarosan megkezdődik az ügy tárgyalása.