Vágólapra másolva!
Nyílt ajánlatot tett a baloldalnak Manfred Weber, a néppárt uniós csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában. Szavaiból kiderül, hogy már nemcsak a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal, de a szélsőbaloldali zöldekkel is koalíciót kötne - éppen csak a jobboldali frakciók nem jöhetnek szóba. Ezzel egyértelműen lelepleződött Weber és a néppárti vezetés. A Fidesz elleni bosszúhadjárat oka pontosan az, amit az Origo korábban megírt: Weber a baloldal segítségével akar az Európai Bizottság elnöke lenni, és az ő követeléseiket teljesítette az elmúlt hónapokban.
Vágólapra másolva!

Manfred Weber a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban a Fidesz EPP-tagságának ügyéről szólva az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy Orbán Viktor sok éven keresztül "mindig nyitott volt arra, hogy közeledjék az EU-hoz", de úgymond fordulat következett ebben tavaly szeptemberben, "amikor azt mondta, hogy már nem hajlandó erre".

A néppárti csúcsjelölt-frakcióvezető - aki a német sajtónak nyilatkozva mindig harcias, amikor magyar újságírók kérdezik, akkor viszont mindig visszafogott - úgy állította be a néppárti döntést, mintha a Fideszt egyenesen kizárták volna: "Orbán valamennyi jogát elveszíti a pártban, nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az EPP jövője" - mondta az MTI szerint.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor szerint az EPP-nek az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni, a papíron jobbközép, kereszténydemokrata erőket összefogó pártcsalád csúcsjelöltje egészen meghökkentő kijelentést tett: együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét, "vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is". Mindezt "a holnap középjének" nevezte, ami különösen érdekes annak fényében, hogy az Európai Zöldek kifejezetten szélsőbaloldali, helyenként antiszemita szövetség (ide tartozik Judith Sargentini pártja is, amely a Hamasz palesztin terrorszervezetet dicsőíti, és bojkottálja Izraelt)

Velük tehát együttműködne Weber, a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS) viszont kizárta az együttműködést, ahogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párttal is.

A teljes behódolást Weber azzal próbálta enyhíteni, hogy azt mondta, elvárja Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölttől is, hogy fellépjen "a korrupció legalábbis részleges legalizálására" törekvő romániai szociáldemokratákkal szemben, és a "rendkívül kétes" tevékenységet folytató szociáldemokrata máltai kormánnyal szemben.

Máltán 2017-ben robbantásos merényletben megöltek egy oknyomozó újságírót, aki a szociáldemokrata máltai kormány ügyeiben nyomozott, és úgy tűnik, hogy "vannak kapcsolatok a máltai állam és a maffia között" - mondta erről Weber is. Ezek a szavai azonban értelmezhetők pusztán a matematika szemszögéből: a néppárti csúcsjelölt attól tart - joggal -, hogy a baloldali fordulat következtében a kereszténydemokrata pártok otthagyják a szövetséget, és így akár el is veszthetik az első helyet a választáson. Akkor pedig a koalíció már nem csak a valóságban lenne baloldali, hanem a bizottság elnöke is Frans Timmermans lenne.