Már 44 áldozata van a kínai üzemi balesetnek

2019.03.22. 04:57

Negyvennégyre emelkedett a Kína keleti részén található Csiangszu tartományban lévő vegyi üzemben történt robbanás halálos áldozatainak a száma, és több mint hatszázan megsérültek - közölte pénteken a kínai sajtó. Korábban hat halottról lehetett tudni.

Cao Lu-pao, Jencseng város polgármestere reggel sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a növényvédő szereket előállító üzemben történt baleset sérültjei közül harmincketten kritikus, ötvennyolcan pedig súlyos állapotban vannak. A városi vezető szerint Csang Csin-jüe, a Tiencsiaji vegyipari üzem területi igazgatója is megsérült a robbanásban, őt is kórházban ápolják. Értesülések szerint 640 embert láttak el különböző fokú sérülésekkel a térség tizenhat kórházában.

Egy földrengés erejével ért fel a robbanásForrás: AFP

A Tiencsiaji vegyi üzemben akkora erejű robbanás történt, hogy a kínai földrengés-felügyelet jelzőállomása figyelmeztetést adott ki, miután műszereik gyenge, 2,2-3,0 erősségű földrengést jeleztek. A tűzgolyót a kínai sajtó beszámolója szerint a műholdakról is látni lehetett. A környékbeli lakóházak és egy iskola ablakai is betörtek, többtucatnyi autóban esett kár. Egy, az interneten közzétett felvételen látható, hogy a robbanást követően az üzem környékét fekete füst lepte el.

A tűz átterjedt a környező gyárakra. A sajtó úgy tudja, gyerekek is megsérültek egy környékbeli óvodában. További robbanások és esetleges vegyianyag-szivárgások miatti elővigyázatosságból mintegy ezer lakost evakuáltak a térségből.

A környező városokból is vezényeltek át tűoltókatForrás: AFP

A baleset okát egyelőre vizsgálják, de a több mint harminc - részben gyúlékony - szerves vegyületet előállító üzemet már többször elmarasztalták és meg is bírságolták a munkabiztonsági előírások megsértése miatt - írja az angol nyelvű China Daily hírportál.

Az Olaszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök mindenre kiterjedő mentőakciót és vizsgálatot követel az ügyben. Az államfő szerint Kínának többet kell tennie az üzemi balesetek megelőzése érdekében, különösen a vegyi gyárakhoz hasonló veszélyes üzemekben.