Vietnámi migránsok Magyarországra szökését akadályozták meg a románok

2019.03.22. 14:22

Szlovák állampolgárságú embercsempészek által segített vietnami migránsok Magyarországra szökését akadályozták meg a Bihar megyei Paptamási (Tamaseu) térségében a román határrendészek.

A román hatóság honlapján közzétett beszámoló szerint az illegális migráció visszaszorítását célzó művelet keretében két szlovák rendszámú gépkocsit állítottak meg és kutattak át előző nap.

Bennük olyan gyanús csomagokat találtak, amelyek nem a gépkocsivezetők tulajdonát képezték, ezért átvizsgálták a környéket, és a magyar határtól tízméternyire 11 migránsra bukkantak, akik nem tudták igazolni, mit keresnek a zöldhatáron.

Kihallgatásuk során kiderült, hogy 18 és 35 év közötti vietnami állampolgárok, akik érvényes vízummal érkeztek Romániába, de annak lejártával illegálisan próbáltak Magyarországon keresztül bejutni a schengeni övezetbe, hogy Németországba utazzanak.

A vietnami migránsokkal szemben tiltott határátlépésért, szlovák segítőikkel szemben pedig embercsempészés gyanújával kezdeményezett büntető eljárást az ügyészségen a román határrendészet.