Novák Katalin: Ha a Néppárt továbbra is balratolódik, a Fidesz nem maradhat benn

2019.03.23. 12:51

A Fidesz nem maradhat az Európai Néppártban (EPP), ha a pártcsalád tovább tolódik balra hagyományos értékeinek képviselete helyett – mondta Novák Katalin, a kormánypárt külügyekért felelős alelnöke a Magyar Hírlapnak nyilatkozva.

A Fidesz politikusa a lap szombati számában megjelent interjúban a Fideszre és az EPP-re utalva úgy fogalmazott, „szétköltöztünk, de még nem váltunk el”.

Kiemelte, nem érdemes ultimátumokról beszélni az EPP döntésével kapcsolatban, „nem vagyunk alá- és fölé rendeltségi viszonyban egymással”. Ezért is mondtuk ki, hogy akaratunkon kívül minket nem lehet felfüggeszteni vagy kizárni– folytatta Novák Katalin, majd rámutatott: Brüsszelben kölcsönösen adtunk egymásnak egy esélyt, hogy felmérjük, milyen perspektívát látunk a jövőre nézve.

A Fidesz alelnöke aláhúzta, nincs hivatalosan olyan lista, amit pontról pontra végig kellene venni, Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt feltételeiből ugyanakkor a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült. Mint mondta, a CEU-t nem tekinti olyan kérdésnek, amely sorsdöntő lenne az EPP és a Fidesz kapcsolatában, de ott is megvizsgálják az elhangzott javaslatot.

Egyébként nem vizsgálóbizottság érkezik Magyarországra, amely hoz egy egyoldalú döntést, hanem párbeszédet fogunk folytatni – fogalmazott. Példaként említette: a helyzet olyan, mint egy házasságban, amikor a kapcsolat olyan pontra érkezik, hogy végig kell gondolni, hogyan tovább.

Novák Katalin, a kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és a Fidesz külügyekért felelős alelnökeForrás: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin beszélt arról is, Varga Judit uniós kapcsolatokért felelős államtitkárral és Szájer József fideszes EP-képviselővel azért segítik majd a néppárti „bölcsek tanácsát”, hogy végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak. Emellett megnézik azt is, hogy a Fidesz mire számíthat május után, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudják képviselni a magyarok érdekeit. Ez fogja meghatározni, hogy milyen politikai közösség tagjai leszünk – közölte.

Elmondta, egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a Fidesz a Néppártban folytatja, nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balratolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad, ha pedig tovább tolódik balra, akkor a Fidesznek nincs helye benne – mondta.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy vizsgálják meg, mi az oka a Néppárt gyengülésének, miért van az, hogy az EPP tagpártjai közül egyre kevesebb van kormányon, miközben folyamatosan erősödnek a szélsőséges erők.