Több mint 12 tonna, 360 millió dollár (100 milliárd forint) értékű kokaint rakodott ki az amerikai parti őrség Miami Beach kikötőjében pénteken, a drogot a karibi térségben végrehajtott akciók során foglalták le az idén - közölte.

Daniel Abel altengernagy sajtótájékoztatóján azt mondta, a nagy mennyiségű kokaint 12 hajón foglalták le az Atlanti-óceán keleti térségében. Mint mondta, a kábítószer-csempészettel gyanúsított járműveket Mexikó, illetve más közép- és dél-amerikai országok partvonala előtt tartóztatták fel.

A művelet januártól és márciusig zajlott.

Abel egyben köszönetet mondott több bűnüldöző szervnek, köztük nemzetközi ügynökségeknek is a kábítószer ellenes együttműködésért.

Ha tonnájával kapod el, akkor nem kell kilónként levadászni Miami, Los Angeles, vagy New York utcáin

- fogalmazott az altengernagy.

A kábítószer minden egyes tonnájához becslések szerint 30-40 erőszakos gyilkosság fűzhető a származási országokban.

Mint mondta, a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó nemzetközi bűnszervezetek a felfordulásban és instabilitásban virágzanak, a bandák tevékenysége pedig menekülésre készteti hazájukból az embereket, akik aztán az Egyesült Államokba akarnak eljutni.

A parti őrség legutóbbi jelentős drogfogása, egy másik akció keretében február elején volt. Akkor több mint 13 tonna kokaint foglalt le a hatóság 466 millió dollár, 130 milliárd forint értékben.