Theresa May lemondását akarják brit kormánypárti képviselők

2019.03.24. 11:17

A brit pénzügyminiszter szerint katasztrófával érne fel, ha a brit EU-tagság a kilépés (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül szűnne meg.

Egybehangzó vasárnapi médiaértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párton és a kabineten belül is többen Theresa May miniszterelnök rövid időn belüli lemondásához kötnék az EU-val novemberben elért, a londoni alsóházban eddig kétszer is elutasított brexit-megállapodást,a Downing Street azonban vasárnap cáfolta a készülő „puccsról” szóló sajtóbeszámolókat.

Theresa May brit miniszterelnökForrás: AFP//Emmanuel Dunand

Philip Hammond pénzügyminiszter a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a megállapodás nélküli brexit nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket, mivel már rövid távon katasztrofális töréseket okozna a brit gazdaságban, hosszú távon pedig szegényebbé tenné Nagy-Britanniát európai uniós szomszédainál.

Hammond elmondta: a költségvetésben van egy 26 milliárd fontos (9500 milliárd forintos) tartalék a megállapodás nélküli brexit hatásainak enyhítésére, de hosszú távon ez sem fedezné a károkat.