Új-zélandi terrortámadás: a titkosszolgálatokat is átvizsgálják

2019.03.25. 05:40

A legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelték el Új-Zélandon, miután március 15-én egy 28 éves ausztrál férfi berontott két mecsetbe, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imádkozókra. A terrortámadásban ötvenen meghaltak. Az új-zélandi kormány azt akarja kideríteni, hogyan juthatott fegyverekhez a támadó, és hogyan kezelte a terrortámadást a biztonsági és titkosszolgálat.

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő hétfőn a christchurchi terrortámadás körülményeinek kiderítésére rendelte el a legmagasabb szintű vizsgálatot.

A miniszterelnök bejelentése szerint a vizsgálóbizottság annak jár utána, hogy miképpen történhetett meg a március 15-ei terrortámadás, a támadó hogyan jutott fegyvereihez, illetve hogyan cselekedtek a biztonsági és a titkosszolgálatok. A vizsgálatban részt vesz a biztonsági titkosszolgálat, a kormány kommunikációs biztonsági irodája, a rendőrség, a vám- és a bevándorlási hivatal is.

Ezeket a fegyvereket találták a terrorista autójábanForrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

Szakértők a támadással kapcsolatban felvetették, hogy a hatóságok inkább a dzsihadista alapú terrorcselekedetekre összpontosítottak, semmint az egyre jelentősebb mértékű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalomra.

A történtek gyanúsítottja egy 28 éves ausztrál fehér fajvédő, akit gyilkossággal vádolnak. Várhatóan április 5-én kell megjelennie a bíróság előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK