Észak-Korea visszaküldte képviselőit a Korea-közi összekötő irodába

2019.03.25. 10:36

A dél-koreai egyesítési minisztérium közlése szerint Észak-Korea több alkalmazottját visszaküldte a Keszongban lévő Korea-közi összekötő irodába. A visszahívott, eredetileg tízfős személyzetből körülbelül öten tértek vissza.

Egyelőre nem tudni, hogy az iroda észak-koreai vezetője köztük van-e, de a minisztérium azt közölte, hogy a hétfői munka a szokásos rendben halad, már közös értekezletet is tartottak.

Az észak-koreai vezetés a pénteki döntést egyelőre nem indokolta meg. Visszahívásukkor a képviselők csak annyit mondtak,

utasítást kaptak országuk vezetésétől arra, hogy a továbbiakban ne vegyenek részt az iroda munkájában.

Dél-koreai vélemény szerint a hirtelen döntés Észak-Korea elégedetlenségét bizonyítja azzal a közvetítői szereppel kapcsolatban, amelyet Dél-Korea játszik Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti párbeszédben.

Az idén február 27-én és 28-án tartott észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó megállapodás nélkül ért véget.

Az összekötő iroda létrehozásáról Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető állapodott meg első, tavaly áprilisi csúcstalálkozóján.

Az irodát, ahol húsz-húsz ember dolgozik rendszeresen, 2018. augusztus 15-én nyitották meg. Létrehozását szakértők úgy értékelték, hogy az első lépés a diplomáciai képviseletek megteremtéséhez, és a két Korea viszonyában beállt enyhülésnek is az egyik jele.

Az elnöki székbe 2017-ben beiktatott Mun Dzsein már a kampányában megígérte, hogy megválasztása esetén párbeszédet kezdeményez Észak-Koreával.