Franciaország erős eurokínai partnerséget szorgalmaz

2019.03.25. 20:04

A lojalitásra és a kiegyensúlyozottságra épülő, erős eurokínai partnerségért emelt szót Emmanuel Macron francia államfő, miután fogadta hivatalában Hszi Csin-ping kínai államfőt.

"Az ésszerű és egyértelmű választás a XXI. században egy egyértelmű alapokon nyugvó, magas színvonalú és ambiciózus erős eurókínai partnerség" - fogalmazott a francia köztársasági elnök kínai kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő sajtótájékoztatója a párizsi elnöki rezidencián, az Elysée-palotában 2019. március 25-én.Forrás: MTI/EPA Pool/Yoan Valat

Ezt a partnerséget egy erős és hatékony multilateralizmus köré kell megszervezni, amelynek középpontjában az éghajlat és a biodiverzitás védelme kell, hogy álljon - tette hozzá.

Emmanuel Macron jelezte: a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatoknak is "tiszteletben kell tartaniuk a kölcsönös érdekeket, s lojális és kiegyensúlyozott alapokra kell épülniük".

Mindez egy olyan egységes Európát feltételez, amely koherens stratégiával rendelkezik a Kínával folytatott párbeszédben - hangsúlyozta a francia elnök.

A nyugat-európai országok vezetői rendszeresen hangoztatják, hogy Európa csak akkor tud fellépni - a szerintük - egyre terjeszkedő Kína ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek, ezért rendszeresen bírálják a dél- és kelet-európai országokat, amelyek csatlakoztak a kínai Új selyemút kezdeményezéshez, s nem támogatják az EU stratégiai függetlenségről szóló elképzeléseket.

Legutóbb Olaszországot érte bírálat Párizs és Berlin részéről, amiért szándéknyilatkozatot írt alá a hétvégén a világméretű gazdasági-infrastrukturális tervhez való csatlakozásról.

A kínai elnök válaszában elmondta:egy egységes és prosperáló Európa illeszkedik a többpólusú világról alkotott víziónkba, Kína mindig támogatni fogja az európai integrációt és fejlődést - tette hozzá.

Emmanuel Macron a francia-kínai "kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozásáért" is szót emelt. "Ebből a szempontból hatalmas fejlődés szükséges, minden erőkkel ezen dolgozunk" - hangsúlyozta.

A kínai vezető látogatása alkalmából Kína mintegy 290 darab Airbus A320 típusú és 10 darab A350 típusú repülőgépet rendelt Franciaországtól 35 milliárd dollár értékben.A francia elnök azt is bejelentette, hogy Franciaország és Kína konkrét beruházási projektekben fog együttműködni azokban az országokban, amelyeket átszelnek majd a kínai Új selyemút kezdeményezés beruházásai.

Ezt az együttműködést "az adott országok tiszteletben tartásával" valósítjuk meg - mondta Emmanuel Macron.

Miközben a kínai és a francia elnök megbeszélésével egy időben a párizsi Trocadéro téren jogvédő szerveztek tiltakoztak a kínai kisebbségek helyzete ellen, a francia elnök jelezte: kínai kollegájának beszélt az európai aggodalmakról az alapjogok kínai tiszteltben tartása miatt. Elmondta, hogy kínai kollegájával "egyéni eseteket" is megvitatott.

"Ez a téma is napirenden volt, mint minden egyes találkozónkon, őszinte eszmecseréinken, amelyeknek konkrét eredményekkel kell járniuk" - fogalmazott a francia elnök.

Hozzátette: "Az Európai Unió az egyéni szabadságok és az alapjogok tiszteletben tartásán alapul, a Felvilágosodásnak azon az eszméjén, amely az egyén tiszteletben tartását mindenek fölé helyezi, és amelyet soha nem valamilyen kulturális specifikumnak tekintett, hanem a létező nemzetközi jog által szavatolt egyetemes ténynek".

A kínai elnök és felesége tiszteletére rendezett díszvacsorára kedd este meghívást kaptak a legjelentősebb francia üzletemberek, kulturális és közéleti személyiségek, sztárok, köztük Alain Delon filmszínész.

A két ország vezetője kedd délelőtt ismét megbeszélést folytat, amelyre - a francia diplomácia megfogalmazása szerint - a "Pekinggel szembeni európai ébredés" érdekében Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is meghívást kapott. A példa nélküli négyes találkozón a kereskedelmi szabályozások, a környezetvédelem és a nemzetközi befektetések lesznek napirenden, miután Párizs úgy ítéli meg, hogy Kína a folyamatos infrastrukturális beruházásaival megingatta a fennálló világrendet, s amelynek "közös újradefiniálását" szorgalmazza a francia diplomácia.