Megkezdődött a 2012-es francia terrortámadás migráns bűnrészesének a pere

2019.03.25. 14:33

Megkezdődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a 2012-es franciaországi dzsihadista merénylet elkövetője, az algériai migráns hátterű Mohamed Merah bátyjának a pere.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát.

Az ügy hatalmas felháborodást keltett mind Franciaországban, mind pedig Izraelben. Az algériai migráns hátterű merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.Bátyját, Abdelkader Meraht 2017. novemberben húsz év börtönbüntetésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt.

Abdelkader Merah és Fettah MalkiForrás: AFP/Benoit Peyrucq

Az ítélet ellen a párizsi ügyészség súlyosbítást kérve fellebbezett.

A vádhatóság úgy véli, hogy az esküdtek nem vontak le minden jogi következtetést a tényekből, amikor terrorista bűnszövetkezetben igen, de az emberölésekben nem mondták ki bűnrészesnek a vádlottat.

Utóbbiért életfogytiglani börtönbüntetés jár.

Ez volt az első ítélet a Franciaországban 2012-ben kezdődött, 250 áldozatot követelő dzsihadista merényletek ügyében.Másfél évvel később a helyszíni tudósítások szerint az áldozatok családtagjainak fájdalma nem enyhült, de a per nyitónapja kevésbé volt feszült, mint az elsőfokú tárgyaláskor, amelyen a vádlott ügyvédjét, Eric Dupond-Morettit minden tárgyalási napot követően "szemétnek" és "kollaboránsnak" nevezték. és kifütyülték a bíróság előtt tiltakozó zsidó aktivisták.

Nehéz itt lenni. Reméljük, ezúttal a gyilkos bátyját elítélik bűnrészességért. Mert bűntárs volt. Ezek szörnyetegek - mondta az AFP francia hírügynökségnek Samuel Sandler, akinek fiát és két unokáját ölte meg Mohamed Merah.

Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó 2017-es perben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a most 36 éves algériai migráns hátterű, kettős állampolgárságú fővádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki az elkövető szellemi mentora volt.

A vádhatóság azt állította, hogy ő irányította öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, nincs arra utaló bizonyíték, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben.

A fellebbviteli per célja megállapítani, hogy mi volt Abdelkader Merah pontos szerepe a merényletsorozatban.

Az ügynek egy másik vádlottja is van, az ő esetében is fellebbezett az ügyészség.

A szintén migráns hátterű Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott első fokon, amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, aki gyerekkori barátja volt, és akiről tudta, hogy radikalizálódott.

A Le Monde című napilap kommentárja szerint az április 18-án várható ítélettel valószínűleg nem ér véget az ügy.

Várhatóan a semmítőszék elé kerül, miután az ügyészség precedensértékűnek tekinti az eljárást a további terrortámadások perei előtt.