Robbantással fenyegetőző mintegy 400 személyt azonosítottak az oroszok

2019.03.25. 18:18

Mintegy 400, robbantással fenyegetőző "telefonos terroristát" és e-mail-küldőt azonosítottak az orosz hatóságok, közülük többek ellen büntetőeljárás indult - közölte Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Izvesztyija című napilapban megjelent nyilatkozatában.

"Mind nagyobb léptéket ölt az úgynevezett >>telefonos terrorizmus<<. Az év eleje óta több mint kétezer, elrejtett robbanószerkezettel kapcsolatos bejelentés érkezett, a legtöbb közülük külföldről" - mondta.

Sajtójelentések szerint múlt hétfőn névtelen, később hamisnak bizonyult bombafenyegetés miatt a moszkvai metróhálózat több mint 200 megállóját, az osztankinói tévétornyot, valamint egy tévé- és egy rádióstúdiót kellett átkutatni. Februárban az Interfax szerint a biztonsági szervekhez több mint 800, bankfiókokra, bevásárlóközpontokra és közintézményekre vonatkozó, valótlan bejelentés érkezett.

Patrusev az Izvesztyija-interjúban arra a kérdésre, hogy a terrorelhárítás terén elért sikerek fényében nem lehetne-e enyhíteni a repülőtereken és a tömegrendezvényeken bevezetett biztonsági intézkedéseken, úgy vélekedett, hogy ezekhez már hozzászoktak az emberek, és természetesnek tekintik őket.

Hangsúlyozta: a biztonsági készültségnek összhangban kell lennie a továbbra is valós terrorfenyegetéssel. Elmondta, hogy 2018-ban 35 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 19 terrortámadást sikerült megakadályozni.