Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

NETANJAHU, Benjámin; TRUMP, Donald Washington, 2019. március 25.
Donald Trump amerikai elnök nyilatkozatot ír alá a Golan-fennsíkról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j3) jelenlétében a washingtoni Fehér Házban 2019. március 25-én. A nyilatkoztta
Washington, 2019. március 25. Donald Trump amerikai elnök nyilatkozatot ír alá a Golan-fennsíkról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j3) jelenlétében a washingtoni Fehér Házban 2019. március 25-én. A nyilatkozttal az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golan-fennsík felett. MTI/AP/Susan Walsh
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban aláírta azt a nyilatkozatot, amellyel az Egyesült Államok hivatalosan elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Az ENSZ viszont nem ismeri el a Golán státusának a megváltozását. 
Vágólapra másolva!

A Banjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott tárgyalásai után Fehér Házban tartott rövid ceremónián az Egyesült Államok elnöke hangsúlyozta, hogy

Rövid beszédében Donald Trump

megvetendőnek minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást.

Mint fogalmazott: ez a támadás is bizonyíték arra, hogy Izraelnek milyen komoly biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie.

- mondta az amerikai elnök, aki különösen meleg szavakkal szólt Izraelről, magát és családját a zsidó állam régi barátjának mondta, Netanjahu kormányfőt pedig a becenevén szólította.

Benjámin Netanjahu azt hangoztatta, hogy bár Izraelnek eddig is sok barátja volt a korábbi amerikai elnökök sorában, de Donald Trumphoz egyikük sem mérhető.

Donald Trump megígérte, és megcsinálta

- fogalmazott Netanjahu a Golán elismerésére utalva.

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozatot ír alá a Golan-fennsíkról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelenlétében a washingtoni Fehér Házban 2019. március 25-én. Forrás: MTI/AP/Susan Walsh

Az izraeli kormányfő a Hamasz rakétatámadásaira utalva leszögezte: "Izrael ezt nem fogj tűrni".

Majd hozzáfűzte:

Benjámin Netanjahu lerövidítette amerikai útját, és az aláírási ceremónia után azonnal visszaindult Izraelbe.

Kedden még beszédet mondott volna a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött háromnapos tanácskozásán és a Trump-házaspár állami vacsorát adott volna a tiszteletére.

Az AIPAC tanácskozásán hétfőn mondott beszédet - mások mellett - Mike Pence amerikai alelnök és Beni Ganz izraeli tábornok,

aki a pár hét múlva tartandó izraeli választásokon Netanjahu legesélyesebb kihívója.

Mike Pence kifejtette, hogy a Hamasz rakétatámadása azt bizonyítja, a gázai szervezet "nem partner" a békéhez.

Az alelnök terrorista szervezetnek minősítette a Hamaszt, és azt hangoztatta, hogy célja Izrael elpusztítása.

"Az Egyesült Államok soha nem fog a terrorista Hamasszal tárgyalásokba bocsátkozni" - hangsúlyozta Pence.

A legerősebb ellenzéki pártot vezető Ganz elsősorban az izraeli belpolitika problémáit elemezte az AIPAC-konferencián, de fontosnak tartott leszögezni azt is, hogy szükség esetén nem habozna erőt alkalmazni Irán ellen.

Ganz "Izrael igazi partnerének és szövetségesének" nevezte Donald Trumpot.

António Guterres, az ENSZ főtitkára a következőképpen reagált - szóvivőjén keresztül - az amerikai elnök bejelentésére a Golán-fennsík státusának a megváltozásával kapcsolatosan: "Az ENSZ-nek a Golán-fennsíkra vonatkozó politikája a Biztonsági Tanács vonatkozó határozataiban fogalmazódik meg, és ez a politika nem változott" - jelentette ki Stéphane Dujarric szóvivő.

A nemzetközi szervezet tehát nem ismeri el, hogy a Golán Izrael Állam része.

Az ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan foglalt állást az Arab Liga főtitkára, Ahmed Abul-Geit is, aki a MENA egyiptomi állami hírügynökség által kiadott közleményében leszögezte, hogy Trump elismerésével nem változik meg a Golán-fennsík státusza.

A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától

és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is.

Ezzel lényegében magához csatolta a területet, amit a nemzetközi közösség mindeddig nem fogadott el.