A bevándorláspártiak erőlködése ellenére mégis megépítheti Trump a falat

2019.03.26. 20:49

Meghiúsult az amerikai képviselőház szavazása során az a bevándorláspárti, demokrata kísérlet, hogy felülbírálják Donald Trump első elnöki vétóját, így hatályban marad a február 15-én kihirdetett rendkívüli állapot. Ennek célja, hogy az elnök a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz, amely távol tarthatja az Egyesült Államoktól az illegális migránsokat.

Az amerikai Demokrata Párt, bár többséggel rendelkezik a képviselőházban, nem volt képes kellő számú republikánus párti képviselői szavazatot biztosítani az elnöki vétó felülbírásához.

Donald TrumpForrás: AFP/2019 Getty Images/Andrew Spear

Elemzők már korábban rámutattak, hogy nagy valószínűséggel nem lesz meg az elnöki vétó felülbírálásához szükséges kétharmados szavazati többség.A képviselőházban tartott szavazáson 248-an voksoltak a vétó felülbírálására 181 szavazat ellenében, vagyis a kétharmados többséghez, a 268 vokshoz 38 szavazat hiányzott.
A bevándorláspárti demokrata ellenzék hevesen ellenzi a falépítést. Hetekig tartó huzavona után a republikánusok és a demokraták a február 15-án megszavazták ugyan a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, de a jogszabály nem tartalmazta a Trump által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra.

Csupán 1,375 milliárdos összeget különített el a határbiztonság erősítésére.
Trump még aznap rendkívüli állapotot hirdetett, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Tervét először a képviselőház, majd a szenátus is leszavazta, de az elnök március 15-én megvétózta a kongresszus elutasító döntését.