Algériában az elnök felmentését kezdeményezik

Abdel-Azíz Buteflika
(FILES) In this file photo taken on April 10, 2016, Algerian President Abdelaziz Bouteflika meets with the French prime minister at his residence during an official visit in Zeralda, a suburb of the capital Algiers. - The confirmation on February 10, 2019 that Algeria's ailing President Bouteflika would contest a fifth term sparked a series of protests in the North African country. (Photo by Eric FEFERBERG / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahmed Gaid Szalah, az algériai vezérkari főnök televízióban közvetített beszédében a 82 éves Abdel-Azíz Buteflika elnök alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Buteflika hatalmon maradása ellen ötödik hete tömegek tüntetnek az észak-afrikai ország városaiban.

Az elnök mögül sorra hátrálnak ki egykori támogatói, köztük pártjának, a Nemzeti Felszabadítási Frontnak (FLN) a tagjai is.

A tábornok szerint az ország alaptörvényének 102. cikkelyét alkalmaznák, mert az államfő

Abdel-Azíz Buteflika Forrás: AFP/Eric Feferberg

Szalah hangsúlyozta:

A magánkézben lévő Ennahar televízió szerint a tábornok olyan véleményének adott hangot, hogy

az Algériában hetek óta tartó tüntetések résztvevőinek követelései megalapozottak.

A tábornok kiemelte: a hadsereg Algéria nemzeti függetlenségének védelmezője és biztosítéka. Mint mondta, bár az eddigi tüntetések békések maradtak, megoldást kell találni a politikai válságra.

Az algériai alaptörvény értelmében az alkotmánybíróság feladata a 102. cikkely szerinti eljárást lefolytatni.

Az államfői teendőket Buteflika elmozdítása esetében pedig ideiglenes jelleggel

Abdel-Kader Benszaláh, a Nemzeti Tanács (felsőház) elnöke venné át legalább 45 napra

- tette hozzá az Ennahar.

Az Algéria több városára kiterjedő tüntetéshullám az után robbant ki, hogy az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette szándékát az újraindulásra.

A tiltakozások hatására ezt később visszavonta, hozzátette azonban, hogy

Ennek az elfogadásáig viszont Buteflika hivatalban akar maradni, ami azt jelenti, hogy akár 2019 végéig vagy akár még tovább is ő maradhat az ország elnöke.

Az ajánlata értelmében az új választások időpontjának kijelölése és az új alkotmány megszövegezése majd a "nemzeti konferencia" feladata lesz.

A 82 éves 2013-ban agyvérzést szenvedett államfő bejelentése viszont csak tovább ingerelte a tüntetőket, további megmozdulásokat provokálva ki.