Az amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával

2019.03.26. 19:04

A jelenlegi amerikai kormányzat egyetért az értékelvű magyar politikával - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Washingtonban.

Magyar Levente kétnapos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban, a legnagyobb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottság (AIPAC) meghívására.

Magyar LeventeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország évek óta részt vesz az AIPAC-konferencián, az idei tanácskozáson a külügyminiszter-helyettes az Európa Unió migrációs politikájáról mondott beszédet, s ebben a többi között arról, hogy az uniós migrációs politika hozzájárul-e az antiszemitizmus erősödéséhez.

Itt is úgy látják, hogy az ellenőrizetlen migráció az antiszemitizmus erősödéséhez vezet- fogalmazott Magyar Levente.

Az államtitkár kifejtette: az Egyesült Államokban értik azokat az értékvitákat, amelyeket az európai zsidó-keresztény történelmi és kulturális örökség megőrzéséről folytatnak a kontinensen az európai parlamenti választások előtt. Az Egyesült Államokban is a viták középpontjában áll ez a kérdés, és Washingtonban osztják a zsidó-keresztény örökség védelméről alkotott magyar álláspontot - hangsúlyozta Magyar Levente.

A parlamenti államtitkár - aki a konferencián megbeszélést folytatott Lillian Pincusszal, az AIPAC bizottsági elnökével - elmondta: minden arra vall, hogy az amerikai zsidóság Izrael-barát része egyetért Magyarország Izrael-politikájával. Magyar kiemelte: "tudják és értékelik, hogy Magyarország külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben, Izrael történelmi fővárosában. Ez széleskörű elismerést váltott ki".

Az államtitkár Washingtonban megbeszéléseket folytatott az amerikai kormányzat több tisztségviselőjével, köztük Mick Mulvaneyvel, a Fehér Ház kabinetfőnökével, Phillip Reekerrel, a külügyminisztérium európai és ázsiai ügyekért felelős megbízott államtitkárával, Victoria Coatesszal, a nemzetbiztonsági tanács közel-keleti főigazgatójával is.

Megbeszéléseiről szólva elmondta: a katonai-védelmi együttműködésről, az Oroszországhoz és Kínához fűződő viszonyról, az üldözött keresztények védelmében folytatott gyümölcsöző együttműködésről esett szó. Mint fogalmazott: a Kínához és Oroszországhoz fűződő kapcsolatokat illetően nem mindenben értettek egyet, de a nézetkülönbségek nem gátolják a kétoldalú kapcsolatokat és a folyamatos párbeszédet.

Magyar Levente hangsúlyozta: az amerikai fél tiszteletben tartja, hogy Magyarország nem igazodó, hanem a magyar érdekeket előtérbe helyező és más érdekeket csak korlátozottan figyelembe vevő politikát folytat.

Hozzáfűzte, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok felívelőben vannak.

"Az Obama-kormányzat idején a kapcsolatok elhidegülése ideológiai nézetkülönbségekre volt visszavezethető, a liberális amerikai kormányzat nem tudott mit kezdeni a konzervatív magyar kormány értékelvű politizálásával" - hangoztatta, leszögezve, hogy Budapest és Washington ma már konkrét kérdésekről, együttműködésről tárgyal egymással.