A CIA-nak kémkedhetett az Észak-Korea madridi nagykövetségére betörő férfi

Vágólapra másolva!
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számára kínált fel információkat annak a fegyveres csoportnak a vezetője, amelynek tagjai február 22-én betörtek Észak-Korea madridi nagykövetségére - ismertette az ügy részleteit José María de la Mata bíró, miután a madridi központi büntetőbíróság feloldotta a nyomozás titkosítását. Az El País című spanyol lap értesülése szerint az akció mögött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állhat dél-koreai közreműködéssel. Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő a hírekre reagálva, sajtótájékoztatóján leszögezte: az Egyesült Államok kormányának semmi köze a nagykövetség elleni támadáshoz.
Vágólapra másolva!

A bíró tájékoztatása szerint a spanyol hatóságoknak a tíz támadóból hetet sikerült azonosítaniuk, köztük az akciót irányító Adrián Hong Changot, egy mexikói állampolgárságú, az Egyesült Államokban élő férfit.

Az akció után mindannyian azonnal elhagyták Spanyolországot, négy kisebb csoportban Portugália felé.

Vezetőjük előbb Lisszabonba utazott, majd onnan az Egyesült Államokba repült.

Öt nappal később pedig kapcsolatba lépett az FBI New York-i irodájával.

A spanyol hatóságoknak eddig van információjuk a történtekről, amelynek egyes elemeit már több spanyol napilap is közölte névtelen nyomozati forrásokra hivatkozva.

José María de la Mata bíró több új részletet is ismertetett, beszámolójából kiderült: Adrián Hong Chang két héttel a támadás előtt, magát vállalkozónak kiadva kereste fel az észak-koreai külképviseletet irányító kereskedelmi megbízottat azzal, hogy szeretne befektetni, üzleti kapcsolatokat találni az ázsiai országban.

Az akció napján is erre hivatkozva tért vissza, és kihasználva az alkalmazottak óvatlanságát, beengedte odakint várakozó társait a nagykövetség épületébe, egy kertvárosi lakóövezetben található villába.

Az egyebek mellett

bozótvágóval, késekkel, vasrudakkal felfegyverkezett férfiak rátámadtak az épületben tartózkodókra, ütlegelték, majd megkötözték őket.

A kereskedelmi megbízottat elkülönítették a többiektől, kezét hátrakötötték, fejére zsákot húztak. Arról győzködték, hogy "dezetráljon", álljon át az ő oldalukra.

A támadók Észak-Korea felszabadításáért küzdő emberi jogi szervezet tagjainak nevezték magukat.

Az egyik nagykövetségi alkalmazott felesége egy első emeleti szobában rejtőzött el. Még mielőtt rátaláltak volna, kiugrott az ablakon. Sérülései ellenére el tudott menekülni.

Őt látta meg egy járókelő, aki értesítette a mentőket és a rendőrséget is.

A támadók a rendőrök felbukkanását követően a nagykövetség három gépkocsijával hajtottak ki a garázsból, ezeket később a város három különböző pontján találták meg üresen.

A csoport vezetője viszont hátul szökött ki az épületből és egy mobiltelefonos alkalmazással rendelt autóval hagyta el a helyszínt,

amelyre Oswaldo Trump néven regisztrálta magát.

A bíró összegzése szerint két számítógépet, egy mobiltelefont, több pendrive-ot és két merevlemezt vittek magukkal a támadók, utóbbiak egyikén a nagykövetség biztonsági kameráinak felvételeit tárolták.

A támadók ellen bűnszervezetben elkövetett betörés, rablás, fenyegetés, testi sértés, illegális fogvatartás és okirathamisítás miatt indul eljárás Spanyolországban.

- értesült az El País című spanyol napilap.

Egy spanyol igazságügyi forrás azt mondta, hogy a bíróság kérvényezni készül a gyanúsítottak kiadását az Egyesült Államoktól.

Bírósági dokumentumok szerint

Adrián Hong Changról és egy amerikai állampolgárról van szó.

Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján leszögezte:

A madridi nagykövetségi betörést öt nappal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök Hanoiban rendezett csúcstalálkozója előtt követték el.

A kiemelt jelentőségű diplomáciai esemény előkészítésében

kulcsszerepe volt Észak-Korea egykori madridi nagykövetének.

Kim Jong Csol az észak-koreai Koreai Munkapárt központi bizottságának alelnöke, akit Kim Dzsong Un jobbkezeként tartanak számon.

A madridi külképviselet éléről 2017 őszén távozott, miután

a spanyol kormány kiutasította tiltakozásul Észak-Korea ballisztikusrakéta-kísérletei miatt.

A támadással kapcsolatban az El País korábban felvetette a "politikai kémkedés" lehetőségét, majd arról is írt, hogy értesülése szerint az akció mögött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állhat dél-koreai közreműködéssel.