Házkutatást tartottak Bécsben az új-zélandi terrortámadás kapcsán

2019.03.26. 18:43

Házkutatást tartottak a christchurchi mecsetekben elkövetett merénylettel kapcsolatban egy osztrák szélsőjobboldali férfi bécsi lakásában - közölte az osztrák ügyészség.

A 30 éves Martin Sellner, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) társalapítója bécsi otthonában tartottak házkutatást "terrorszervezethez tartozás" gyanúja ügyében folytatott vizsgálat keretében - jelentette be grazi ügyészség.

Az aktivista beismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én az új-zélandi Christchurch két mecsetében 50 hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól.

Brenton TarrantForrás: MTI/AP/Alleged Shooter's Video/-

A keddre virradó éjszaka közzétett videóban Martin Sellner az állította, semmilyen kapcsolatban sem állt Tarranttel, csak annyit ismert el, hogy rövid köszönő e-mailt küldött neki.Sebastian Kurz kancellár kedden szorgalmazta, hogy "a christchurchi merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel".

A belügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy közép-európai és balkáni körútja során Tarrant Ausztriában is járt. Sajtóértesülések szerint valószínűleg november 26-án érkezett Bécsbe, és állítólag Karintiába, Salzburgba és Innsbruckba is elutazott.

A házkutatás során lefoglalták Martin Sellner számítógépét és telefonját is.Az aktivista ellen, akit kitiltottak Nagy-Britanniából, tavaly az IBÖ tizenhat másik tagjával együtt eljárás folyt "bűnszervezet létrehozása" és "fajgyűlölő ideológia terjesztése" miatt, de júliusban felmentették.