Légicsapással válaszolt az izraeli hadsereg a Hamász támadására

Izrael, Gáza, Gázai övezet, Hamász
Gáza, 2019. március 26. Az izraeli légierő egyik rakétája által elpusztított létesítményt nézik palesztin gyerekek Gázában 2019. március 26-án. Izrael 15 katonai célpontra mért légicsapást a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet létesítményeira válaszul arra, hogy a megkötött tűzszünet ellenére a palesztin szélsőségesek mintegy harminc rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraeli déli részére. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
Az izraeli vadászgépek egy katonai tábort és egy fegyverraktárat vettek célba kedden késő este a Gázai övezet déli részén.  A támadás válasz volt a Hamász radikális iszlamista terrorszervezet hétfői rakétacsapására. 
Vágólapra másolva!

A rakéta a Gázai övezettel szomszédos Eskol térségében,

lakott területen kívül csapódott be.

Az izraeli gépek a Hamász egyik katonai táborára mértek csapást, valamint egy fegyverraktárra Hán-Júniszban. A gázai fegyveresek újabb rakétákkal válaszoltak a támadásra, de azok lakatlan területen csapódtak a talajba.

Másfél óra múlva újabb rakétatámadás történt

A Gázai övezetből a szomszédos északi várost, Askelónt támadták egy rakétával másfél órával az éjszakai izraeli légicsapást követően - jelentette szerda reggel a Jediót Aronót című újság honlapja, a ynet.

A vaskupola védelmi rendszer rakétája befogta az Askelón ipartelepe felé tartó lövedéket.

Nem sérült meg senki. "A Hamász terrorszervezet a felelős mindenért, ami a Gázai övezetben történik" - közölte a hadsereg szóvivője. "Az izraeli hadsereg elszánt arra, hogy megtegyen bármit Izrael polgárainak védelmében, és felkészült bármilyen helyzetre" - tették hozzá.

Az izraeli légierő egyik rakétája által elpusztított épületeket nézik palesztin gyerekek Gázában március 26-án, miután Izrael 15 katonai célpontra mért légicsapást a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet ellen Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Izrael és a Hamász elkeseredett harcot folytat egymással azóta, hogy az iszlamista szervezet 2007-ben ellenőrzése alá vonta Gázát. A felek három háborút és több tucatnyi összecsapást vívtak. Legutóbb azért robbant ki erőszak, mert hétfőn a Gázai övezetből rakétával támadták egy közép-izraeli település egyik lakóépületét, és heten megsebesültek.

Szakértők szerint Izrael azért nem jutott dűlőre a Hamásszal folytatott tűzszüneti tárgyalásokon, mert Izrael teljes nyugalmat szeretne, a rakétatámadások beszüntetése mellett a határ menti erőszakos, zavargásokba forduló tüntetések és robbanószerkezetek léggömbökkel izraeli területre juttatásának leállítását követeli, de ezekről a Hamász egyelőre nem hajlandó lemondani.