Elfogtak egy migráns terroristát Bécsben

S-Bahn Station Berlin Karlshorst Crime, Law and Justice CRIME Extremism ---
25 December 2018, Berlin: The S-Bahn station Berlin Karlshorst in the evening. After the damage to an overhead line in Berlin-Karlshorst, police re-examined the suspected crime scene on 25 December. According to the railway, the regional railway line between the Wuhlheide and Karlshorst S-Bahn stations was closed due to the operation. Three regional trains were diverted via Lichtenberg station. (to dpa "Damaged overhead line in Karlshorst - crime scene investigated again" of 25.12.2018) Photo: Fabian Fuchs/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek egy iraki férfit Bécsben, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2018 októberében és decemberében terrortámadásokat követett el németországi vasútvonalakon – közölte a bécsi ügyészség szerdán.
Vágólapra másolva!

A 42 éves gyanúsítottat hétfőn fogta el a rendőrség.

Tavaly október 7-én több tettes

acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél.

A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt.

A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és

csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség

- írta közleményében Nina Bussek ügyészségi szóvivő.

Az Iszlám Állam zászlaját találták az elvágott felsővezeték mellett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Fabian Fuchs

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte: ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal. Ahogy az Origo is megírta, két különböző vasúti helyszínen is gyanús arab feliratokat és falfirkákat találtak Németországban.

Az osztrák hatóságok német és európai kollégáikkal együtt nyomoznak az ügyben. A férfi kihallgatásán a bajor és a berlini rendőrség illetékesei is részt vesznek.

Az irakit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint

akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A Kronen Zeitung című osztrák napilap szerdai értesülései szerint a menekültstátussal rendelkező gyanúsított 15 évig szolgált az iraki hadseregben. Ausztriában egy biztonsági vállalat alkalmazottjaként dolgozott.