Theresa May kész lemondani

Theresa May brit miniszterelnök a parlamentbe indul a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félórájára a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. márci
A brit kormány március 26-án közölte, hogy nem kívánja visszavonni a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntését, annak ellenére sem, hogy mintegy 5,8 millióan írták alá a hivatalos petíciót, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a Brexit-folyamat elindításról két éve hozott döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.
Vágólapra másolva!
A Downing Street tájékoztatása szerint Theresa May brit miniszterelnök szerdán közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a brexit-tárgyalások következő, az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló szakaszának kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

Theresa May brit miniszterelnök ugyanakkor utalást tett arra szerdán, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra.

Theresa May brit miniszterelnök a parlamentbe indul a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félórájára a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. március 27-én. Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

May szerda délután zárt ajtók mögött tanácskozott az alsóházi tory frakció rendkívül befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival. A londoni kormányfői hivatal este ismertetett beszámolója szerint a miniszterelnök kijelentette: tudatában van a frakció azon kívánságának, hogy a bbrexit-tárgyalások második szakaszában új hozzáállás érvényesüljön, és új vezetés kerüljön a párt élére.

– fogalmazott hivatalának tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök, hozzátéve: kész az általa tervezettnél korábban távozni tisztségéből.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a brexit-folyamat végigvitelét.

A brit kormány március 26-án közölte, hogy nem kívánja visszavonni a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntését, annak ellenére sem, hogy mintegy 5,8 millióan írták alá a hivatalos petíciót, amely követeli, hogy a kormány vonja vissza a Brexit-folyamat elindításról két éve hozott döntést, és az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Forrás: MTI/AP/Alastair Grant

May már tavaly decemberben jelezte, hogy nem ő kívánja a következő, 2022-es parlamenti választások kampányát megvívni a Konzervatív Párt élén, de azt azóta sem fedte fel, hogy mikorra tervezi távozását. A Downing Street tájékoztatása sem említi, hogy May mikor kíván távozni a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

A BBC közszolgálati médiatársaság kormányforrásokból származó értesülése szerint azonban Theresa May utolsó jelentősebb hivatalos programjaként még jelen lesz a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok csoportjának (G20) Japánban tartandó júniusi csúcsértekezletén, és július közepére már új miniszterelnök állna a brit kormány élén.

A hétvégi brit sajtóban jórészt egybehangzó értesülések jelentek meg arról, hogy a tory frakció keményvonalas Brexit-tábora Theresa May távozását szabta a Brexit-megállapodás elfogadásának feltételéül, és a frakción belül "puccs" kezd kibontakozni May eltávolítása végett. Ezeket az értesüléseket a Downing Street cáfolta, és a sajtó által utódjelöltként megnevezett miniszterek közül is többen nyilvánosan támogatásukról biztosították a kormányfőt.