Határozatlan időre felfüggesztette venezuelai járatait az American Airlines.

A légitársaság szóvivője azt mondta, hogy a cégcsoport újraindítja járatait, amint a körülmények a dél-amerikai országban ezt lehetővé teszik. Az American Airlines március elején már egyszer ideiglenesen felfüggesztette venezuelai járatait, miután az amerikai külügyminisztérium felhívást adott ki, melyben eltanácsolta az amerikai állampolgárokat a venezuelai utazástól.

Az amerikai légitársaság nem teremtett precedenst, több légitársaság is felfüggesztette már venezuelai járatait, amit biztonsági problémákkal vagy azzal indokoltak, hogy a venezuelai kormánynak pénzügyi tartozása van velük szemben - jegyezte meg a hírt közlő Reuters hírügynökség.

Venezuelát súlyos gazdasági, politikai és alkotmányos válság sújtja. Az ország gazdaságát az kényszerítette térdre, hogyszinte kizárólag olajat exportál, és a kőolaj ára az elmúlt években jelentősen csökkent.

Segélyszállítmány rakodnak le a venezuelai-kolumbiai határon lévő UrenábanForrás: MTI/EPA/Deibison Torrado

Az országban elszabadult az infláció, sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek. A politikai és alkotmányos válság pedig abból fakad, hogy a legutóbbi választáson az ellenzék került többségbe a törvényhozásban, de az elnök és a hozzá hű legfelsőbb bíróság a parlament jogköreit gyakorlatilag megszüntette, majd vitatott körülmények között vele párhuzamos alkotmányozó gyűlést hívott életre.

A Venezuelában zajló belpolitikai válság kiszélesedett az után, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű caracasi parlament vezetője január 23-án Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnöki elleni egyik tüntetésen.