Meggyanúsították és hatósági felügyelet alá helyezték Codruta Kövesit Romániában

Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezetője, az Európai Unió főügyészjelöltje távozik a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ). Codruta Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!
Médiabeszámolók szerint hatósági felügyelet alá helyezték Romániában egy ellene indított bűnvádi eljárás keretében az európai főügyészi tisztségre esélyes Laura Codruta Kövesit, megtiltva számára az ország elhagyását – jelentették ügyészségi értesüléseikre hivatkozva csütörtökön a román hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét gyanúsítottként hallgatták ki csütörtökön a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségen (SIIJ).

Laura Codruta Kövesi, a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) volt vezetője, az Európai Unió főügyészjelöltje távozik a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségről (SIIJ). Codruta Kövesit többek között hivatali visszaéléssel, megvesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Távozásakor Kövesi nem erősítette meg a hatósági felügyelet elrendeléséről szóló médiaértesülést, mivel csak annyit közölt, hogy

megtiltották számára, hogy ügyéről a sajtóval kommunikáljon.

Kövesi megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését.

Ahogy arról többször írtunk (itt, itt és itt például) Codruta Kövesi Soros György embere, és az Európai Parlament annak ellenére akarja őt főügyésznek, hogy az uniós miniszterelnökök és elnökök a sokkal felkészültebb francia jelöltet támogatják. Soros György megbízható embere, Judith Sargentini ki is jelentette: nem a szakmai felkészültség számít, hanem a politikai megbízhatóság.