Mecsetté alakítanák át a törökök a híres Hagia Sophiát

2019.03.28. 14:45

Recep Tayyip Erdogan török elnök mecsetté (dzsámivá) alakíttatná az isztambuli Hagia Sophia múzeumot – közölték különböző török sajtóorgánumok. A török államfő nyilatkozata óriási botrányt váltott ki, a Hagia Sophia ugyanis hosszú évszázadokon át a kereszténység legfontosabb temploma volt, majd Konstantinápoly oszmánok általi meghódítása (1453) után muszlim mecset lett. 1935 óta múzeumként működik.

Erdogan szerda késő este az A Haber nevű kormányközeli hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a török nemzet évek óta az után sóvárog, hogy a Hagia Sophia mecset legyen. Ez egyben a muzulmán világ elvárása is - tette hozzá az államfő.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és neje, Emine Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a vele pártszövetségben induló, nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) isztambuli kampánygyűlésén 2019. március 24-énForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Erdogan úgy vélte, hogy nagyon nagy hiba volt annak idején múzeummá alakítani a Hagia Sophiát. Szerinte, miután fokozott rá az igény,

eljött az ideje, hogy mecsetté alakítsák az épületet.

A török államfő mostani kijelentése vélhetően összefüggésben áll azzal, hogy Törökországban március 31-én helyhatósági választások lesznek, és az iszlamista szavazók körében ez növelheti Erdogan pártjának az esélyeit.

Az elnök interjújában továbbá közölte, hogy a mecsetté alakításra a helyhatósági választásokat követően kerülhet sor.

Törökországban a hetek óta tartó kampány egyik központi témája a vallásosság iszlám értelmezése. Erdogan államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum, és Isztambul (a régi Konstantinápoly) egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága.

A Hagia SophiaForrás: S-F/Shutterstock

Az épület a legsikeresebb bizánci (kelet-római) császár, I. Iusztinianosz parancsára épült, 537-től pedig a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az oszmán szultánok mecsetté alakíttatták át a katedrálist.Az iszlám világ számára a Hagia Sophia muszlim imahellyé való transzformálása a kereszténység felett aratott győzelem jelképe volt évszázadokon át. A kereszténységnek ugyanakkor a megalázástatás és a legyőzöttség jelképe lett a híres bizánci bazilika.A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja múzeummá alakíttatta át az épületet, amely a fiatal köztársaság világi jellegét volt hivatott hangsúlyozni.

A Hagia Sophia belülrőlForrás: FilipFilipovic/Pixabay

Erdogan kijelentését megelőzően egyes muszlim vallásos csoportok is időről időre felvetették már a szimbolikus Hagia Sophia mecsetté való visszaalakításának lehetőségét. A műemlék 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.

Amennyiben ismét mecset lesz a kereszténység egykor legfontosabb templomából, az hatalmas botrányt fog kiváltani, főképp az ortodoxok körében és diplomáciai bonyodalmakat eredményezhet elsősorban Görögországgal, de vélhetően más ortodox államokkal is, például Oroszországgal.