Orbán Viktor: A keresztény kultúra közös alap a Zöld-foki Köztársasággal

2019.03.28. 15:34

A keresztény kultúra közös gondolkodási alap Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában, sajtótájékoztatón.

Kétnapos látogatása során az Orbán Viktor vezette magyar delegációt fogadta Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Ulisses Correia e Silvával, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével Praiában 2019. március 28-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Gazdasági és oktatási együttműködés

Orbán Viktor elmondta: a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével együtt vannak a kereszténydemokrata internacionáléban, annak mindketten alelnökei. Azt mondta, amikor a miniszterelnökkel Budapesten találkozott, rájöttek, hogy a keresztény kultúra, amelyben nevelkedtek, lehetővé teszi, hogy egymástól több ezer kilométerre is hasonlóan lássák a világot.

Orbán Viktor azt mondta: ritka a mai világban, hogy egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja.Európában ez be is van tiltva – fogalmazott, hozzátéve: ott identitáskérdésekről nem lehet ilyen nyíltan beszélni, más világ van.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar kormányfő közölte: a diplomácia területén Magyarország az Európai Unióban az egyetlen, vagy két ország közül az egyik, amely támogatja a Zöld-foki Köztársaság vízummentességét.

Ezen túlmenőn két területen kötöttek együttműködési megállapodást: az egyik a gazdaság, a másik az oktatás.

Hitelekkel segítik a vegyes vállalkozásokat

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Ulisses Correia e Silvával, a Zöld-foki Köztársaság miniszterelnökével Praiában 2019. március 28-án. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A gazdasági együttműködés keretében létrejön a két ország között egy vegyesbizottság - közölte Orbán Viktor, aki ennek kapcsán megjegyezte: Magyarország a világ országai között a népességet tekintve a 88. helyen van, exportját tekintve pedig a 34. helyen.

Vagyis Magyarország globális méretekben is figyelemre méltó export-import tevékenységgel rendelkezik - közölte a magyar kormányfő, hozzátéve: hisz abban, hogy a kereskedelem, a beruházások az emberek jólétéhez járulnak hozzá.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A megállapodás értelmében 35 millió euróból létrehoztak egy kötött segélyhitelprogramot, amelyet a Zöld-foki Köztársaság mezőgazdaságának, vízgazdálkodásának fejlesztésére fordítanak. Egy 15 millió eurós magánhitel lehetőségét is megnyitották, hogy a két ország vegyes vállalatokat hozhasson létre.

A Kodály-módszert népszerűsítenék

A kormányfő elmondta: régi hagyománya van a Stipendium Hungaricum programnak, amelynek keretében külföldi diákoknak ad a magyar állam ösztöndíjat, hogy Magyarországon tanulhassanak.

Orbán Viktor és Ulisses Correia e SilvaForrás: Facebook

– Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban – tette hozzá Orbán Viktor, aki elmondta, a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra.

Ezenfelül szívesen fordítanak pénzt arra is, hogy a Kodály-módszert népszerűsítsék a Zöld-foki Köztársaságban - közölte a miniszterelnök.