Újra szavazhatnak a brexit-megállapodásról a brit parlamentben

London, 2019. március 14. A brit parlament által közreadott, videofelvételről készült kép Theres May brit miniszterelnökről (első sor, középen) a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott vitában a londoni parlamentben 2019. március 14-én. A londoni alsóház támogatta a Brexit elhalasztását célzó kormányzati beterjesztést.Az indítvány alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását. MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor
Vágólapra másolva!
Vitára és szavazásra engedte a londoni alsóház elnöke a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer nagy többséggel elvetett, a kormány által azonban csütörtökön harmadszor is beterjesztett megállapodást. Ha április 12-ig nem lesz előrelépés, a britek megállapodás nélkül eshetnek ki az Európai Unióból. 
Vágólapra másolva!

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője, magas rangú kabinettag a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában még nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb érdemi szavazás is a Brexit-megállapodásról, vagy csak vitát tervez a kormány. Később azonban bejelentették, hogy az alsóház elnöke, John Bercow vitára és szavazásra engedi a javaslatot.

Leadsom felidézte, hogy a Brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken,

brit idő szerint 23 óráig - közép-európai idő szerint éjfélig - el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból.

Andrea Leadsom utalt bejelentésében arra is, hogy a beterjesztendő vitaanyagnak teljesítenie kell a házelnök által megszabott kritériumokat.

Vitára és szavazásra engedte a londoni alsóház elnöke a Brexit-megállapodást

A vitát és a szavazást a kormány szándéka szerint pénteken tartja az alsóház, de

csak az EU-val novemberben elért megállapodáscsomag egyik részéről, a kilépési feltételeket rögzítő 585 oldalas dokumentumról.


A kormány erről a jogilag kötelező erejű dokumentumról leválasztaná a 26 oldalas politikai deklarációt, amely egyelőre vázlatosan körvonalazza az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszerének alapelveit. A politikai deklaráció konkretizálásáról még csak ezután kezdődnének a tárgyalások az EU-val.

Így valójában a pénteki szavazás nem az egész Brexit-csomagról szóló újabb érdemi voksolás lesz, hiszen csak a két külön dokumentum egyik részéről döntenek a képviselők. Ezért a megállapodás egészét törvényre emelő parlamenti aktus, vagyis a ratifikálás előtt külön is szavazni kell majd a politikai deklarációról.

Az ebben a formában benyújtott kormányindítványról John Bercow házelnök csütörtök esti végzésében megállapította, hogy "új, lényegesen módosult" beterjesztésről van szó, ezért van lehetőség a vitára és a szavazásra.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján péntek este, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt volna meg.

Theresa May miniszterelnök azonban a megállapodáscsomag kétszeri elvetése után kezdeményezte az EU-nál a Brexit elhalasztását június 30-ig.

A brit parlament által közreadott kép Theresa May brit miniszterelnökről a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott parlamenti vitában Londonban 2019. március 27-én. Az alsóház nagy többséggel jóváhagyta a Brexit elhalasztását. Az eredetileg március 29-re kitűzött kilépés új kijelölt dátuma június 30. Forrás: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Egyébként John Bercow, az alsóház elnöke a múlt héten egy

1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta a kormánynak, hogy a Brexit-megállapodás legutóbb elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

A múlt heti EU-csúcs döntése értelmében elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha az április 12-i határidőig nincs előrelépés a Brexit-egyezmény elfogadása ügyében, és a brit kormány - jelenlegi hivatalos álláspontját fenntartva - az EP-választásokon sem kíván részt venni, akkor ezen a határnapon a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

Ennek lehetőségét azonban a londoni parlament többször is igen jelentős többséggel elutasította, így egyelőre nem egyértelmű, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén az áprilisi határidőhöz közeledve a törvényhozás és a kormány mit lépne.

Kemény napok várnak a londoni alsóházra és a brit kormányra is Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

Továbbra is kérdés, hogy meglenne-e a többség a megállapodás elfogadásához

Erősen kétséges az is, hogy ha a kormány pénteken harmadszor is érdemi szavazásra bocsátja a Brexit-megállapodást, annak elfogadásához meg tudná-e teremteni a többséget.

A kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) ugyanis eddig mereven elvetette a Brexit-megállapodást, és a héten hivatalosan jelezte, hogy álláspontja nem módosult.

A DUP hozzáállása döntő fontosságú lehet, mivel a kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb és legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának több tagja is közölte az elmúlt napokban, hogy kész lenne támogatni a Brexit-megállapodást, ha a DUP is hajlandó lenne erre.

Az ERG is megosztott azonban: a frakciócsoport más tagjai jelezték, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandók támogatni a Brexit-megállapodást jelenlegi formájában.

A tory EU-szkeptikus frakciócsoport és a DUP mindenekelőtt a Brexit-megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Ha nincs előrelépés, ismét jöhetnek az alternatív javaslatok

Ha péntek estig nem lesz elfogadott Brexit-egyezmény, hétfőn valószínűleg ismét az alsóház elé kerülnek azok az alternatív javaslatok, vagy közülük néhány, amelyekről a képviselők szerdán saját kezdeményezésükre, a kormány ellenkezésével dacolva szavaztak. A szavazásra terjesztett nyolc indítvány közül egyik sem kapott többséget, de kettő közel járt ehhez, és lehetséges, hogy ez a kettő kerül ismét a ház elé hétfőn.

Az a javaslat jutott a legközelebb a többség eléréshez, amely a vámunió fenntartását célozta az EU-val a Brexit után is: a ház ezt az indítványt 264:272 arányban vetette el.

Egy másik indítvány szerint a kilépési megállapodást a kormány csak akkor léptethetné életbe, ha az egyezményt előbb népszavazáson is jóváhagyják a választók. Ez kapta a legtöbb jóváhagyó voksot: ezt az alternatív indítványt a képviselők 268:295 arányban vetették el.