A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, de még mindig vannak országok, ahol hisznek a csontok gyógyító erejében, ezért rengeteget érnek a feketepiacon.

A 9,12 tonnányi árut Da Nang városában, kedden fedezték fel faanyagként feltüntetett hajórakományokban.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám a Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint még így is meredeken – 110 ezerrel – csökkent az afrikai elefántok száma az elmúlt 25 évben. Becsléseik szerint mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában 2011-ben.

IllusztrációForrás: AFP/Anthony Wallace

Az elefántok pusztulásának fő oka az illegális elefántcsont-kereskedelem. Ázsiában, elsősorban Kínában és a Közel-Keleten nagy a kereslet az elefántcsont és az orrszarvútülök iránt, ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek belőlük, és a hagyományos gyógyászatban is felhasználják a testrészeket.

Vietnám, ahol az elefántcsont kilójának piaci ára 770 és 1200 dollár között mozog, gyakran a Kínába irányuló elefántcsont megállójaként szolgál.

Az elmúlt néhány évben Kínában is számos szigorú intézkedést vezettek be a vadvilág fokozottabb védelme érdekében, például kiegészítették a vadvédelmi törvényt, és betiltották az elefántcsont-kereskedelmet.