Korrupció miatt vádat emeltek a volt brazil elnök ellen

TEMER, Michel
Brazíliaváros, 2019. március 21. 2018. december 10-én készült kép Michel Temer volt brazil elnökről Brazíliavárosban. A 78 éves volt államfőt a Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás keretében 2019. március 21-én Rio de Janeiróban korrupció gyanújával őrizetbe vették. MTI/EPA/EFE/Joedson Alves
Vágólapra másolva!
Michel Temernek az utóbbi időben több korrupciós ügye is volt, a JBS nevű húsfeldolgozó céggel kapcsolatos ügye miatt emeltek ellene vádat. A gyanú szerint a volt brazil elnök félmillió realos, vagyis 36,5 millió forintos kenőpénzt fogadott el a vállalattól. 
Vágólapra másolva!

A vád szerint egy közvetítőn keresztül vette át a pénzt. Rodrigo da Rocha Loures egy 2017-es biztonsági kamerafelvételen kirohan egy étteremből Sao Pauolóban, nála pedig egy aktatáska, benne - az ügyészség állítása szerint - a félmillió realos (36,5 millió forintos) kenőpénzzel.

Az ügyészség a vádat a felvétel mellett a J&F Investimentos holdingtársaság (a JBS anyacége)

két vezető tisztségviselőjének vádalkus vallomására alapozza.

Michel Temer volt brazil elnökről Brazíliavárosban Forrás: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves

A 78 éves, 2016 és 2018 között regnáló volt államfőnek az utóbbi időben több korrupciós ügye is volt, de a JBS-szel kapcsolatban történt vádemelés.

Temert a múlt héten őrizetbe vették

annak a nyomozásnak a keretében, amely az atomerőművek építésével foglalkozó Eletronuclear állami vállalat és a Lava Jato (Autómosó) fedőnevű akcióban fennakadt cégek közötti állítólagos szabálytalanságokat vizsgálja. A gyanú szerint az Eletronuclearral szerződést kötő vállalatok előzőleg kenőpénzeket fizettek a Temer által vezetett Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) villamosenergia-ágazatban érdekelt tisztségviselőinek.

A 2014-ben indított, Autómosó néven elhíresült eljárássorozat kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt robbantott ki Brazíliában. Kiderült ugyanis, hogy

számos óriásvállalat fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak

és befolyásos politikusoknak üzleti előnyért cserébe.

Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök is e vizsgálat keretében került börtönbe. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak (csaknem 314 millió forintnak) megfelelő kenőpénzt kapott.