Észak-Korea súlyos terrortámadásnak minősítette a betörést madridi nagykövetségére

Vágólapra másolva!
Észak-Korea súlyos terrortámadásnak minősítette a február végi betörést madridi nagykövetségére az incidensre vonatkozó első hivatalos nyilatkozatában vasárnap.
Vágólapra másolva!

A diplomáciai képviselet elfoglalásával és az adatlopással súlyosan megsértették Észak-Korea szuverenitását és a nemzetközi jogot - írta közleményében egy a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által idézett külügyi szóvivő. "Az efféle tetteket soha, sehol a világon nem tűrhetjük el" - tette hozzá.

Észak-Korea figyelemmel követi azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és egy a phenjani rezsimmel szemben ellenséges észak-koreai csoport állhatott a betörés mögött - hangsúlyozta. A szóvivő egyúttal felelős nyomozásra szólított fel az ügyben, és aláhúzta, hogy a terroristáknak és "bábmestereiknek" az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tetteikért. Észak-Korea jelezte: türelemmel kivárja a spanyol hatóságok vizsgálatának eredményét.

Február 22-én - mindössze öt nappal Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök hanoi csúcstalálkozója előtt - egy csoport fegyveres betört Észak-Korea madridi nagykövetségére, és adathordozókat, illetve dokumentumokat lovasított meg. A támadás elkövetőjeként a Csollima-Polgári Védelem nevű titokzatos ellenzéki csoport jelentkezett, amely később bejelentette: ellenkormányt hoz létre Kim rezsimjének megdöntése érdekében. A szervezet elmondta, hogy a rablást követően birtokába került információk egy részét megosztotta az FBI-jal.

A spanyol hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki két gyanúsított ellen, akik az esemény után az Egyesült Államokban kerestek menedéket.