Exit poll: Zelenszkij vezet az ukrán elnökválasztás első fordulójában

ukrán elnökválasztás
Beregszász, 2019. március 31. Egy nő beledobja szavazatát az urnába a beregszászi művelődési házban kialakított szavazóhelyiségben az ukrán elnökválasztás első fordulójának napján, 2019. március 31-én. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
Az exit poll-felmérések eredménye szerint Volodmir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő jutnak be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába.
Vágólapra másolva!

A vasárnap esti urnazárás után

közzétett felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a legtöbben Zelenszkijre szavaztak.

Egy nő beledobja szavazatát az urnába a beregszászi művelődési házban kialakított szavazóhelyiségben az ukrán elnökválasztás első fordulójának napján Forrás: MTI/Nemes János

A nemzeti exit poll szerint a választók 30,4 százaléka támogatta, míg Porosenko a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel.

A sorrendről minimális százalékpontnyi eltéréssel hasonló eredményt hozott az 1+1 televízió, illetve a 112.Ukrajina és a NewsONE tévécsatornák és a Szocisz közvélemény-kutató központ felmérése is.

Timosenko stábja rögtön közzétette a Twitteren, hogy nem ismerik el az exit poll-eredményeket. Szerintük ezeket a felméréseket manipulálták.

Szerhij Szoboljev Haza-párti képviselő közölte, hogy számításaik szerint Zelenszkij 27 százalékot szerzett, Timosenko 20,9, Porosenko pedig csak 17, százalékot.

Timosenko az Ukrajisza Pravda hírportál szerint újságírók előtt kijelentette, hogy pártja saját exit poll-felmérést végzett. Arra szólította fel csapatát, hogy ne essenek szét, ne figyeljenek a megvásárolt exit pollokra, hanem éjfélig juttassák el a jegyzőkönyvek másolatait a választókerületekből a pártközpontba, ahol megkezdik a párhuzamos szavazatszámlálást.