Háromszor támadtak rá az afgán alelnökre hazafelé tartó útján, túlélte

2019.03.31. 13:50

Háromszor támadtak rá tálib felkelők a hazafelé tartó Abdul Rasíd Dosztum afganisztáni alelnökre, a politikus mindegyik rajtaütést túlélte - közölték helyi tisztségviselők vasárnap.

A szélsőségesek rakétákkal és más tüzérségi fegyverekkel vették célba Dosztum konvoját szombaton, amikor az északi Dzsavzdzsan tartomány egyik autópályáján haladt. A többszörös támadásban a politikus egyik testőre meghalt, két másik megsebesült.

Dosztumot előre értesítették arról, hogy a tálibok rajtaütésre készülnek, de ez sem tántorította el őt attól, hogy repülőgép helyett autóval induljon útnak - mondták el a politikus bizalmasai, Azíz Ahmad Begi és Basír Ahmad Tajandzs.

Az alelnök 2018-ban túlélt egy öngyilkos merényletet, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik harcosa követett el Kabulban. Akkor huszonhárman vesztették életüket, és 107-en megsebesültek.

Abdul Rashid DosztumForrás: AFP/Noorullah Shirzada

A szombati incidens előtt az egykori hadúr kormányzati engedélyt kért egy művelethez, amelynek célja a tálibok visszaszorítása lenne az északi tartományokban. Az üzbég etnikumhoz tartozó, a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő Dosztum azt állította, hogy hat hónapon belül legalább 16 tartományt tudna visszaszerezni. A tálibok az elmúlt időszakban fokozták támadásaikat Afganisztán északi részén annak ellenére, hogy közben megbeszéléseket folytattak az Egyesült Államok képviselőivel a kabuli kormánnyal indítandó béketárgyalásokról.