Zuzana Caputová nyerte a szlovák elnökválasztást

politics vote election voting Horizontal Presidential candidate Zuzana Caputova delivers a speech after winning the elections at her election's headquarters in Bratislava, on March 30, 2019. - Vocal government critic and anti-corruption activist Zuzana Ca
Bízom a tudományos ismeretekben, ez pedig azt jelenti, hogy az oltást tartom a legjobb módnak ahhoz, hogy kijussunk ebből a helyzetből- nyilatkozta Zuzana Caputová szlovák államfő, akit a pozsonyi Ruzinov kórházban oltottak be.
Vágólapra másolva!
Megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje. Caputová a Soros György-féle Európai Egyesült Államok vízióját próbálja követni.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a hivatalos adatok a szlovák elnökválasztás második köréből.

Eszerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, Maros Sefcovic 41,59 százalék szavazatot kapott.

A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta,

a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

A mintegy négy és fél millió választópolgárral rendelkező Szlovákiában Zuzana Caputovára 1 millió 56 ezren voksoltak, ez a legalacsonyabb szavazatszám, amivel eddig államfőválasztást nyertek Szlovákiában.

Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Ahogy az Origo korábban megírta, Caputová a Soros-féle Európai Egyesült Államok vízióját próbálja követni.

Farkas Örs elemző korábban azt mondta, hogy Andrej Kiska jelenlegi köztársasági elnök

többször találkozott Soros Györggyel, és Caputová ezen a vonalon kíván továbbmenni.

Ezzel ellentétben Maros Sefcovic a nemzetállamú gondolkodás híve, nagyobb hangsúlyt kívánt helyezni a V4-es együttműködésre.

Elsőként gratulált

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta, hogy bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

Zuzana Caputová Forrás: AFP//Joe Klamar

Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette, hogy

első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.