A pakisztáni hadsereghez köthető oldalakat távolított el a Facebook

facebook
Vágólapra másolva!
A pakisztáni hadsereg sajtószolgálati alkalmazottaihoz köthető oldalakat, csoportokat és felhasználói fiókokat távolítottak el a Facebookról és az Instagramról – jelentette be a közösségi oldalakat üzemeltető kaliforniai székhelyű cég.
Vágólapra másolva!

A Facebook az utóbbi időben világszerte nyomás alá került, amiért az általa üzemeltetett közösségi platformokat valós kilétüket elfedő, politikai tevékenységet folytató csoportok is használják véleményformálás céljából.

– közölte Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági politikáért felelős vezetője.

Bár próbálták elkendőzni valós kilétüket, a vizsgálat megállapította, hogy ez a tevékenység a pakisztáni hadsereg tájékoztatási hivatalának (ISPR) alkalmazottaihoz volt köthető

– tette hozzá.

Az Atlantic Council washingtoni agytröszt szerint a kérdéses oldalak erősen Pakisztán-párti, egyben India-ellenes üzeneteket tartalmaztak, ami összhangban van az ISPR-től elvárható viselkedéssel.

Az ISPR egyelőre nem reagált a fejleménnyel kapcsolatos megkeresésekre.

A Facebookról eltávolított 24 oldalnak, 57 felhasználói fióknak és 7 csoportnak összesen több mint 2,8 millió követője volt.

Ezen felül 15 pakisztáni Instagram-fiókot is törölt a cég.

A Facebook párhuzamosan bejelentette, hogy

Gleichet hangsúlyozta: a fiókokat és oldalakat tevékenységük jellege miatt távolítják el, nem pedig az azokon közölt tartalmak miatt.

Indiában április 11-től május 19-ig egyébként parlamenti választások lesznek.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a pakisztáni hadsereg szóvivője sajtókonferenciáin többször is említette az ötödik generációs hadviselés fogalmát, egy nem hagyományos csatatérre utalva a közösségi médiában, ahol a többi között információk terjesztésével és cáfolásával folyik a „harc”.

Pakisztánban az utóbbi két évben több, a hadsereggel szemben kritikus újságírót fenyegettek meg

a közösségi médiában, néhányukat pedig elhurcolták.

Sahzad Ahmad, a digitális jogok védelméért küzdő Bytes for All csoport szóvivője szerint

„Ezek jól szervezett, megfelelő forrásokkal rendelkező csoportok, amelyek egyfajta küldetéstudattal rendelkeznek, mi kiberhadseregnek hívjuk őket” – tette hozzá Ahmad.