Cseh államfő: Az Európai Bizottság ne viselkedjen úgy, mint az EU kormánya!

2019.04.01. 10:43

Milos Zeman cseh államfő szerint az Európai Bizottságnak nem szabad úgy viselkednie, mintha az Európai Unió kormánya lenne, hanem vissza kell térnie eredeti küldetéséhez. Véleménye alapján az iszlám terrorizmus veszélye miatt pedig közös EU-s védelmi miniszterre lenne szükség.

"Az Európai Unió kormányának szerepét az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács tölti be. Az Európai Bizottságnak normális adminisztratív szervvé kell válnia, valamiféle hivatalos szolgáltatóvá. Az, ahogy az Európai Bizottságot ma kezeljük, hiba" - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő a közszolgálati Cseh Televízióban vasárnap késő este sugárzott interjúban.

Milos ZemanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Zeman szerint az Európai Unió működésében szükséges változásokat az európai parlamenti választások eredményétől függően lehet majd megvalósítani. A cseh vezető úgy véli, hogy az EP-nek jogot kell kapnia új törvények kezdeményezésére.

Az Európai Uniónak a külügyminiszteren kívül közös védelmi miniszterre és pénzügyminiszterre is szüksége van. A közös védelmi miniszterre azért, mert még nem múlt el az iszlám terrorizmus veszélye, pénzügyminiszterre pedig azért, hogy megakadályozhassa például azt, hogy a nagy cégek a számukra kedvezőbb adózási feltételeket biztosító uniós tagországba vigyék át vállalkozásaikat - közölte.

A Brexit nem más, mint szervezett káosz, és miután senki nem tudja, mit kellene csinálni, mindenki aktivitást színlel - fogalmazott Milos Zeman.

"A britek teljes mértékben nevetségessé teszik magukat. Ideje befejezni ezt a szenvedést" - jelentette ki a politikus.

Szerinte a brit parlamentnek most már meg kell szavaznia az ország távozását az EU-ból, és új népszavazást a témában csak tíz év múlva szabadna kiírni.Zuzana Caputová szlovák elnökjelölt győzelméről Milos Zeman azt mondta: érti, hogy az emberek új arcokat szeretnének látni a politika színpadán, de meggyőződése, hogy az államfői funkció nagyon komoly munka, amely felkészült és profi politikusokat igényel.

Zeman ezzel magyarázta, hogy miért támogatta a választások előtt Maros Sefcovicot, aki végül alulmaradt Caputovával szemben.