Több száz millió ember gondolkozik azon, hogy elhagyja Afrikát

A Mediterranea nevű olasz civil szervezet hajója, a Mare Jonio 49 illegális bevándorlóval a fedélzetén Lampedusa sziget kikötőjében 2019. március 19-én. Az olasz hatóságok már korábban sem engedélyezték a kikötést.
Vágólapra másolva!
A hatalmas migránshullámnak még mindig nincs vége, egy felmérés szerint még mindig százmillióan gondolkoznak azon az afrikai kontinensen, hogy Európába költözzenek – számolt be a 888.hu a Kronen Zeitung beszámolójára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az Afrobarometer két éven át készített egy felmérést, amiben 34 ország 46 ezer lakóját kérdezték meg arról, hogy gondolkoznak-e azon, hogy elhagyják Afrikát. Az eredmény megdöbbentő, ugyanis az afrikai emberek 18 százaléka komolyan fontolóra vette a kivándorlás lehetőségét, 37 százalékuknak pedig már megfordult a fejében, hogy elhagyja a hazáját.

A felmérés érdekessége továbbá, hogy

inkább a férfiak hagynák el az országukat,

a nőknek csak harmada fontolgatja az elvándorlást. Az emigrálás leginkább a fiatalok körében alternatíva, a 18-25 évesek hagynák el leginkább hazájukat. Afrikát jelenleg nagyjából 1,2 milliárdan lakják, ami azt jelenti, hogy

400 milliónál több ember gondolkozik a kivándorláson.

Százmilliónak Európa a cél

A felmérés érdekessége, hogy a megkérdezettek 27 százaléka jelölte meg Európát úti célként, ami körülbelül 100 millió embert jelent, további 22 százalékuk pedig Észak-Amerikába menne, ami a nagy távolság miatt merész vállalkozás.

Lampedusa, 2019. március 19. A Mediterranea nevű olasz civil szervezet hajója, a Mare Jonio 49 illegális bevándorlóval a fedélzetén a földközi-tengeri Lampedusa sziget kikötőjében 2019. március 19-én. Az olasz hatóságok korábban nem engedélyezték a kikötést. MTI/EPA-ANSA/Elio Desiderio Forrás: MTI/EPA-ANSA/Elio Desiderio

Az ENSZ becslése szerint pedig 2100-ra Afrika népességének közel fele 14 év alatti lesz. A kontinens jelenleg sem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy az afrikaiak egyre tovább élnek és egyre többen vannak, a helyzet pedig folyamatosan romlik. Mivel az Európai kontinens gazdasági és földrajzi tekintetben is kedvező a bevándorlóknak, ezért számítanunk kell arra, hogy a következő évtizedekben is komoly kihívást fog jelenteni a migráció.