Újabb brüsszeli beismerés: terroristák juthatnak névtelen migránskártyához

Iszlám terrorista pere, szír férfi, F. Hassan
Budapest, 2019. március 24. A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez 2019. március 24-én. A férfi három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A Budapesten elfogott Iszlám Állam harcosának, Hasszan F.-nek a bankkártyáját letiltották – mondta Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben. Ezzel ismét elismerte, hogy volt neki – vagyis semmi sem akadályozza meg a terroristákat, hogy névtelen migránskártyákhoz jussanak.
Vágólapra másolva!

A Budapesten elfogott és terrorizmussal gyanúsított Hasszan F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg a havonta szükséges helyszíni ellenőrzésen – mondta Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője, elismerve ezzel, hogy a szír terroristának volt migránskártyája.

Újságírói kérdésre válaszolva azt is kénytelen volt elismerni, hogy Hasszan F. részt vett abban a programban, melyet az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) indított, és

melynek keretében bankkártyán keresztül támogatták pénzzel azokat, akik nemzetközi védelemben részesülő migránsok voltak. Ilyen nemzetközi védelmet kapott a szír terrorista is.

A szóvivő azzal védekezett, hogy a programban az Európai Bizottság nem közvetlenül vesz részt. Azt állította viszont, hogy a támogatások felhasználását, valamint az esetleges visszaéléseket szigorúan ellenőrzik – kérdés, ez Hasszan F. esetében például mit jelentett, és még hány terroristának lehet migránskártyája „szigorú ellenőrzés” után.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Őrizetbe vették a terroristát

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március második felében terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban feltételezhetően kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték.

A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városában – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint Hasszan F. ezekben a kivégzésekben vett részt.

Brüsszeli beismerés

Brüsszel beismerte, hogy a szír terroristavezérnek is adtak migránskártyát – mondta hétvégi nyilatkozatában a kormányszóvivő, Hollik István.

Az Európai Bizottság válaszában elismerte, hogy a gyanú szerint húsz ember lefejezésében részt vevő Hasszan F. is kapott migránskártyát, és az csak az után lett letiltva, hogy a férfi nem jelent meg a havonta esedékes ellenőrzésen. A Bizottság nyilatkozatát ennek megfelelően beismerésnek tekintjük. A Bizottság azt is elismerte, hogy nem ő ellenőrzi a migránskártyák tulajdonosait, így személyazonosságukról semmit nem tud. A magyar kormány kezdettől azon az állásponton van, hogy a migránskártya veszélyezteti Európa biztonságát, mert alkalmas a migráció és a terrorizmus finanszírozására – írta a kormányszóvivő.