Április 8-án nyitja meg EP-választási kampányát Matteo Salvini Milánóban

SALVINI, Matteo
Róma, 2018. december 8. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt elnöke beszédet mond az olasz kormánypárt római nagygyűlésén 2018. december 8-án. MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami
Vágólapra másolva!
A józan ész Európája felé című találkozóval indul el a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a bevándorlásellenes Liga európai parlamenti (EP-) választási kampánya.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint ez lesz a Liga első programadó nemzetközi konferenciája, amely egyben meg is nyitja a kampányt a május végi EP-választásokra.

Az európai szövetségesek részvételével szervezett kampányrendezvényt Matteo Salvini korábban a római Circus Maximus mezején akarta megtartani, most a helyszín átkerült Milánóba, az észak-olaszországi város egyik szállodájába.

Matteo Salvini Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

A helyszínválasztás megerősíti, hogy

Salvini nem a római kormány miniszterelnök-helyetteseként készül az európai választásokra, hanem a Liga vezéreként,

ezért indítja kampányát a párt hagyományos olaszországi politikai központjának számító Milánóból.

Korábbi bejelentések szerint a Liga európai kampánynyitójára több szuverenista párt kapott meghívást: a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (RN), a Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt (PVV), a Heinz-Christian Strache elnökölte Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a német Alternatíva Németországért (AfD), az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP).

Nem tudni, jelen lesznek-e a Jaroslav Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői.

Olasz sajtóértesülések szerint

a Liga rendezte milánói eseményen a washingtoni kormányzat küldöttei is részt vesznek.

Matteo Salvini elnyerte az amerikai elnök, Donald Trump szimpátiáját azzal, hogy olasz részről ellenezte a kínai kezdeményezésű Egy övezet, egy út megállapodás aláírását.

A Liga támogatottsága jelenleg 33 százalék körüli, amivel ez számít a legnagyobb olasz pártnak.

Az olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai választási szövetségben gondolkodik, hogy az EP-választásokkal új Európai Bizottság és új EU születhessen.

Salvini szerint jó példa Magyarország

Salvini március 30-án, a Veronában rendezett 13. Családok Világkongresszusa (WFC) elnevezésű konferencián

dicsérte az Orbán Viktor vezette magyar kormány nagyvonalú családtámogatási rendszerét.

Többek között kijelentette:

Az olasz belügyminiszter véleménye alapján tanulni kell Magyarország családügyi politikájából, mert az az ország, ahol nem születnek gyerekek, halálra van ítélve.