Guaidó mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfelsőbb bíróság

Venezuela January Caracas Bolivar Square 2019 Juan Guaido Venezuelan National Assembly's President Chacao district CARACAS, VENEZUELA - JANUARY 25: Venezuelan National Assembly's President Juan Guaido, who has appointed himself interim president, makes a
Juan Guaidó
Vágólapra másolva!
A venezuelai legfelsőbb bíróság indítványozta hétfőn, hogy a kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés függessze fel a magát ideiglenes államfőnek nyilvánító és mintegy 50 ország által ekként el is ismert Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát. Guaidó szerint a döntés nem bír jogi erővel.
Vágólapra másolva!

Juan Guaidó a nemzetgyűlésnek, vagyis a parlamentnek az elnöke, amelyben - a venezuelai intézmények közül egyedül - az ellenzék van többségben.

Juan Guaidó Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Lokman Ilhan

Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság - amelyet az ellenzék a Nicolás Maduro hivatalos államfő vezette kormány utasításai végrehajtójának tekint - közölte, hogy

A testület azzal indokolta indítványát, hogy Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására.

Guaidó február végétől március elejéig Kolumbiában, Brazíliában, Paraguayban, Argentínában és Ecuadorban járt.

Ezek az országok támogatják a venezuelai hatalomváltást.

A venezuelai ellenzéki vezető nem tulajdonított nagy jelentőséget a most bejelentett döntésnek, amelyet - hangsúlyozta - a legfelsőbb bíróság nem is közvetlenül hozott meg, így szerinte jogi erővel sem bír.

Guaidó és az ellenzék a - Maduróhoz hű - legfelsőbb bíróságot és alkotmányozó gyűlést is illegitimnek tartja.

Az ellenzéki vezető ismét lemondásra szólította fel Madurót.

A közigazgatás átláthatóságáért felelős venezuelai hivatal a múlt csütörtökön korrupció gyanúja miatt 15 évre eltiltotta Guaidót mindenféle közhivatal viselésétől.

A hivatal elnöke akkor azt mondta: feltételezéseik szerint Guaidó adatokat "titkolt el vagy hamisított meg vagyonnyilatkozatában, egyúttal jogosulatlanul jutott pénzhez nemzetközi és nemzeti szervezetektől".

Az ellenzéki vezető

Guaidó hétfőn felszólította támogatóit, hogy folytassák utcai tiltakozásukat az áramszünetek és a vízhiány miatt, mert szerinte Maduro politikai tőkeként használja az áramellátás gyakori szüneteltetését.

Maduro hétfőn bejelentette az áramszolgáltatás harmincnapos korlátozását.