Lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök

Abdel-Azíz Buteflika
(FILES) In this file photo taken on April 10, 2016, Algerian President Abdelaziz Bouteflika meets with the French prime minister at his residence during an official visit in Zeralda, a suburb of the capital Algiers. - The confirmation on February 10, 2019 that Algeria's ailing President Bouteflika would contest a fifth term sparked a series of protests in the North African country. (Photo by Eric FEFERBERG / AFP)
Vágólapra másolva!
Lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a csaknem 20 éves uralma ellen hetek óta tartó tüntetések után – közölte kedd este az APS algériai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Abdel-Azíz Buteflika hivatalosan értesítette az alkotmánytanács vezetőjét arról a döntéséről, hogy lemond elnöki tisztségéről" – áll az elnöki adminisztráció közleményében, amelyet az APS idézett.

Röviddel a bejelentés előtt azonnali lemondásra szólította fel Buteflikát Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter, aki ezt megelőzően a fegyveres erők legfőbb parancsnokságával tárgyalt a belpolitikai válság rendezéséről a védelmi minisztérium épületében.

Abdel-Azíz Buteflika Forrás: AFP/Eric Feferberg

Szaláh leszögezte, hogy nincs vesztegetni való idő, azonnal alkotmányos megoldást kell találni a belpolitikai válságra, és a hadsereg követeli az alkotmány 102. cikkelyének azonnali alkalmazását.

Az alaptörvény 102. cikkelye előírja, hogy az elnök "súlyos és hosszan tartó betegsége" esetén az alkotmánytanács alkalmatlannak nyilvánítja az államfőt. Az elnöknek tájékoztatnia kell a testületet arról, hogy alkalmatlan tisztsége betöltésére, ezt követően összehívják a parlamentet, amely kijelöli az ideiglenes államfőt.

Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben a felsőház elnöke – jelenleg Abdel-Káder Binszáleh – veszi át az államfői teendőket a választásokig.

Az algériai államfői hivatal már hétfőn közölte, hogy Buteflika még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását.

Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Az elnök legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta el, azóta pedig közleményeken keresztül szólt a néphez. Az országban azután kezdődtek a tömeges tiltakozások, hogy Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért.

A tüntetések hatására az elnök március elején visszalépett és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek: ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók ezúttal már az elnök távozását követelték egyhangúlag.

A keddi nap folyamán – a bejelentés előtt – is diákok százai vonultak Algír utcáira Buteflika azonnali lemondását és rendszerváltást követelve.

Buteflika 1999 óta volt Algéria elnöke.