Politikai átmenet jöhet Algériában az elnök lemondása után

Abdel-Azíz Buteflika
(FILES) In this file photo taken on April 10, 2016, Algerian President Abdelaziz Bouteflika meets with the French prime minister at his residence during an official visit in Zeralda, a suburb of the capital Algiers. - The confirmation on February 10, 2019 that Algeria's ailing President Bouteflika would contest a fifth term sparked a series of protests in the North African country. (Photo by Eric FEFERBERG / AFP)
Vágólapra másolva!
Abdel-Azíz Buteflika államfő lemondása után a "politikai átmenet" lett az Algéria előtt álló legfontosabb kihívás - mondta Haszni Abibi, a genfi Arab és Földközi-tengeri Kutatóintézet (CERMAM) igazgatója, akivel az AFP francia hírügynökség készített interjút szerdán. Az elemző szerint egyelőre nem tudni, mire készül Buteflika lemondása után, de most úgy tűnik, hogy megszakadt a korábbi bizalom Buteflika és környezete, illetve a hadsereg között. 
Vágólapra másolva!

Abibi szerint az elnök keddi lemondása két szereplő előtt nyitotta meg a kaput: az algériai hadsereg és az "utca" előtt. Lemondása arról tanúskodik, hogy

megszakadt a korábbi bizalom a hadsereg, illetve az elnök és környezete között.

Ez a hadsereg első győzelme, de nem végleges, miután a politikai átmenet a legfontosabb kihívás.

A szakértő elmondta azt is, hogy az utcai tüntetők új szereplővé váltak a politikai életben, és nem fognak itt megállni, hanem követelni fogják a lemondás politikai folytatását. A hadsereg elveszítheti a presztízsét, ha rossz lépéseket tesz az átmenet során. Egyelőre nem tudni, mire készül Buteflika lemondása után.

A hadsereg látszólag az "utca" oldalára állt

Az észak-afrikai országot húsz éve irányító, 82 éves Buteflika az után mondott le kedden - hat hete tartó utcai tüntetések nyomán -, hogy korábbi rendíthetetlen szövetségese, Ahmed Gáid Szaláh, a hadsereg vezérkari főnöke alkotmányos eljárást indítványozott ellene arra hivatkozva, hogy megromlott egészsége miatt alkalmatlan a feladata ellátására. Ehhez az állásponthoz rövidesen csatlakoztak a rendszer fő támogatói is.

A tábornok, aki kedden Buteflika "haladéktalan" eltávolítását szorgalmazta, az ország egyik legbefolyásosabb embere - mutatott rá az AFP. 1940-ben született, 17 évesen csatlakozott az Algéria felszabadításáért harcoló Nemzeti Felszabadító Hadsereghez (ALN). Országa függetlenné válásakor a belépett a hadseregbe, szovjet katonai akadémián tanult, és egyre emelkedett a ranglétrán. 1994-ben lett a szárazföldi haderőnem vezérkari főnöke, a hadsereg és az iszlamisták közötti polgárháború (1992-2002) tetőpontján. 2004-ben nevezte ki Buteflika a hadsereg vezérkari főnökének a második államfői mandátumát ellenző Mohamed Lamari helyére, és rekordidő óta tölti be ezt a tisztséget. Gáid Szaláh tábornok az államfő hűséges támasza lett, aki lehetővé tette számára a hadsereg korszerűsítését.

A tábornok, aki az elmúlt hónapokban nyilvánosan is kiállt Buteflikának a tömeges tiltakozást kiváltó lépése mellett, hogy induljon az 5. mandátumáért az azóta elhalasztott áprilisi elnökválasztáson, később egyre mérsékeltebben támogatta az államfőt, és hangoztatta, hogy a hadsereg "osztja" a nép "értékeit és elveit".

A politikai átmenet kapcsán Haszni Abibi úgy vélte, hogy a hadsereg el akarja kerülni a légüres teret, egy olyan elnöknek akarja adni a gyeplőt, aki képes az átmenet levezénylésére.

A hadsereg feltehetően továbbra is a dolgok sűrűjében kíván maradni, de nem képes egyedül irányítani a politikai átmenetet.

Nagyon rövid az idő a választási törvény átírásához, de megfelelő politikai akarattal el lehet érni, hogy általános szavazással, szabad választáson válasszanak elnököt - vélte az elemző.

Az algériai politikai színpadon megjelenő esetleges új szereplők kapcsán Abibi több politikust is említett, akiket érdekel az államfői poszt, és a korábbi elnökválasztáson is indultak. Ilyen többek között Ali Benflisz volt miniszterelnök, Buteflika egykori riválisa, illetve Musztafa Búsási ügyvéd, emberi jogi aktivista, az "utca embere".

Musztafa Búsási a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: Buteflika lemondásával nem érnek véget a békés tüntetések, nem fogadnak el egy új elnököt a veteránok, üzletemberek és FLN-funkcionáriusok alkotta jelenlegi "hatalomból".

Buteflika valamennyi pártra rányomta a bélyegét, azaz vagy teljesen eltávolították őket a politika színpadáról, vagy belülről gyengítette őket a rendszer. Az utcai tüntetések jelentette demokratikus fellángolás azonban fontos lehetőséget nyújt számukra, hogy ismét fontos pártokká váljanak - véli a szakértő.

Abdel-Azíz Buteflika 2016 áprilisában Forrás: AFP/Eric Feferberg

A CERMAM igazgatója úgy véli, nagyon fontos, hogy az új - akár ideiglenes - hatalom megpróbáljon tárgyalni, jelentős kompromisszumokat kötni, hogy elkerüljék a leszámolást, ami kisiklatná a békés folyamatot.

A Reuters ugyanakkor rámutatott, hogy Buteflika távozása csak az első gesztus a kőolajban és földgázban gazdag ország fiataljai számára,

ahol minden negyedik 30 év alatti állampolgár munkanélküli.

Egy belterjes, korrupt rendszert hagy hátra Buteflika

A Reuters által megkérdezett elemzők rámutattak, hogy a rendszer krónikus despotizmustól szenved, Buteflika 2013-as agyvérzése óta a fivérei, oligarchák és volt katonákból lett hírszerzők irányították az országot. A héten - az elnök várható távozása jeleként - tucatnyi politikai kapcsolatokkal bíró üzletember útlevelét vonták be, miután korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellenük. Egyiküket, Buteflika hívét, Ali Haddádot őrizetbe is vették - jelentette szerdán az Ennahar televízió.

Buteflika részt vett a francia gyarmatosítás elleni harcban az 1950-es és 1960-as években, majd Algéria külügyminisztereként a harmadik világ érdekeit védte a hidegháború idején. Algéria történelmének legsötétebb időszakában, a mintegy 200 ezer emberéletet követelő polgárháború idején, 1999-ben lett Algéria elnöke. Sikerült helyreállítania a stabilitást, de kora és betegsége korlátokat szabott tevékenységének. Nem sikerült talpra állítania a gazdaságot, korrupciós botrányok övezték az elnökségét.