Donald Trump megerősítette, hogy kész lezárni az amerikai-mexikói határt

Trump Delivers Remarks at the NRCC Spring Dinner United States A Donald Trump National Republican Congressional Committee people POLITICS presidential GOP United States of America President Trump The Donald GOVERNMENT politicians Donald John Trump NORTH A
United States President Donald J. Trump delivers remarks at the National Republican Congressional Committee (NRCC) Spring Dinner at the National Building Museum in Washington, DC on Tuesday, April 2, 2019. Credit: Ron Sachs / Pool via CNP | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat kész lezárni az amerikai-mexikói határt, amennyiben a kongresszus nem lép azonnal a migráció megfékezése érdekében – ismételte meg szerda reggeli Twitter-bejegyzésében Donald Trump elnök.
Vágólapra másolva!

Ismételten azt hangsúlyozta, hogy a határ térségében rendkívüli helyzet alakult ki. Azonnali cselekvést követelt a törvényhozóktól.

– írta a Twitteren.

Donald Trump az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy lezárja a déli határokat, múlt pénteken pedig azt ígérte, ez még ezen a héten megtörténik. Kedden ugyan bejelentette, hogy Mexikó lépéseinek következtében enyhül a migrációs nyomás, de megerősítette: annak ellenére kész a határ lezárására, hogy az árthat az amerikai gazdaságnak.

– fogalmazott kedden a Fehér Házban újságíróknak.

Közben nemcsak a gazdaság szereplői, hanem befolyásos republikánus politikusok is a határ lezárásának káros következményeire figyelmeztetik az elnököt. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője egy interjúban kedden azt mondta: "a határ lezárása katasztrofális hatással lehet országunk gazdaságára".

Donald Trump Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Ron Sachs

Larry Kudlow, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának igazgatója a CNBC televízióban közölte: a kormányzat azon dolgozik, hogy a határokat a gazdaság károsítása nélkül zárja le. A gazdasági főtanácsadó részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de megemlítette, hogy a teherautók és kamionok számára külön útvonalakat biztosítanának a szállítmányozás akadálytalan bonyolítására. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának adatai szerint

naponta mintegy 1,7 milliárd dollár értékű portékát szállítanak a határon.

A The New York Times című lap idézte a Moody's pénzügyi kutatással és hitelminősítéssel foglalkozó kutatóintézet elemzőjét, Mark Zandit, aki szerint a határok több hétig tartó lezárása mind Mexikóban, mind az Egyesült Államokban gazdasági recesszióhoz vezethet.