Az egyetem szeme előtt radikalizálták az Iszlám Állam terroristáit

Legalább hét egyetemem csatlakozott az Iszlám Államhoz, mondja az elfogott harcos
Vágólapra másolva!
A BBC-nek sikerült interjút készítenie az Iszlám Állam egyik korábbi harcosával, aki évekkel ezelőtt szökött ki Szíriába Nagy-Britanniából. Csak a beszélgetés során derült ki, hogy angliai egyetemi barátai közül még legalább heten mentek harcolni a „kalifátusba".
Vágólapra másolva!

A Zakariya Elogbani nevű terrorista üzleti menedzsmentet tanult a Westminsteri Egyetemen, amit 2014-ben hagyott ott az Iszlám Államért. Eredetileg Kelet-Londonban nőtt fel, a folyamatosan gyengülő terrorszervezet tagjaként pedig 9 hónapja kapták el a kurd milíciák.

Az iszlamista nem igazán gondolt bele semmilyen mélyenszántót az eredeti céljaikba, mint mondta:

Azt is elárulta, hogy mielőtt kiutazott volna Szíriába, a Westminsteri Egyetemről már korábban kiment egy csoport, akik kvázi megnyitották és megkönnyítették számára az utat. Nem konkretizálta, hogy kikre gondolt, de ettől függetlenül azért nagyjából sikerült következtetni.

Jobbra Zakariya Elogbani, balra Ishak Mostefaoui Forrás: Facebook

Az egyik egy Mohammed Emwazi nevű szélsőséges, aki információs rendszerekről tanult az egyetemen, majd 2013-ban kiutazott a terrorállamba. 2015 novemberében halt meg egy légicsapás alkalmával, de előtte sikerült hírhedté tennie magát nyugati túszok kivégzésével. Elogbani tagadta, hogy ismerte volna. De miért is tette volna? Csak a saját, amúgy sem épp rózsás helyzetén rontana, ha kiderülne, hogy hóhérokkal barátkozott.

A következő, Akram Sabah nevű férfi orvosbiológiát tanult az intézményben 2011-es kiutazásáig. Ő a Mohamed nevű bátyjával együtt halt meg 2013 szeptemberében egy tűzharc során.

A nyomozás során az is kiderült, hogy Elogbani valójában nem is egyedül, hanem westminsteri hallgató barátjával, bizonyos Ishak Mostefaouival utazott ki az Iszlám Államhoz. Utóbbi algériai származású és ötévesen került Londonba a családjával.

Az apja szerint Mostefaoui egy népszerű, fociszerető fiú volt, aki olyan házban nőtt fel, ami mindenben ellentétes a szélsőséges iszlamizmussal.

Ugyanakkor fia 2013-ban valamiért nagyon megváltozott, az apja szerint a Westminsteri Egyetemen került olyan emberek társaságába, akik később aztán radikalizálni tudták.

Mostefaoui 2014 áprilisában aztán azt mondta az apjának, hogy pár napra átugrik Amszterdamba, mindössze egy kisebb táskát vitt magával. Egy hónapig aztán semmit sem hallott felőle a családja, amikor egyszer telefonhívás érkezett Szíriából. Kiderült, hogy a fiuk volt az.

Öt hónappal ezelőtt ráadásul az állampolgárságát is visszavonták a britek, két hónappal később egy házát ért bombázás során súlyosan megsebesült, felesége és fia pedig meghaltak. Jelenleg őrizetben van.

Elogbani kitért arra is, hogy ő maga még három másik egyetemi hallgatóról tud, akik nagyjából vele egy időben mentek ki Szíriába, mára azonban mindegyikőjük halott. Az egyik, egy Ibrahim nevű az Iszlám Állam „fővárosának", Rakkának az ostromakor halt meg. Az Abu Talha nevű terrorista az iraki Anbár kormányzóság sivatagjában halt meg, az Abu Ubaydah nevű barátját pedig Tikritben ölték meg – legalábbis volt, amikor így hívták őket.

A BBC-nek a háromból mindössze az egyikről sikerült kideríteni a valódi személyazonosságát, ami alapján az egyiket Qasim Abukarnak hívták, aki többek között még Szomáliában is harcolt a dzsihadista milíciák oldalán. Róla azt sikerült megtudni, hogy 2012 szeptemberében lett a Westminsteri Egyetem hallgatója, és kulcsszerepe volt az interjút adó Elogbani radikalizálódásában – ezt barátai állították, akik azonban névtelenek kívántak maradni.

Makhzumi Abukar Forrás: Facebook

Az egyetemről ismert másik szélsőséges toborzó Abukar bátyja, Makhzumi volt. Ő jelenleg hétéves börtönbüntetésért tölti, amiért több millió fontot csalt ki nyugdíjasoktól. Az ügyét a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága derítette fel, és

nagyon erős a gyanú, hogy ezeket a pénzeket sikerült Szíriába juttatnia az iszlamistának.

A lakását 2014 júliusában kutatták át, mindössze pár héttel Elogbani és Mostefaoui kiutazása után, és a dzsekijében találták néhány feljegyzést, ami egy, a szír-török határhoz közeli városba irányuló pénzügyi tranzakciókról árulkodott.

Az utolsó muszlim diák, aki kiutazhatott az Iszlám Államhoz, egy bizonyos Mohamed Jakir állítólag jogot tanult az egyetemen, de ezt nem sikerült még teljesen biztosan megerősíteni.

Tehát összesen legalább nyolc olyan muszlim hallgatója volt az elmúlt években a Westminsteri Egyetemnek, akik vagy kiutaztak harcolni a terrorszervezethez, vagy részt vettek a finanszírozásában.

Az intézmény mindössze annyit fűzött hozzá, hogy igyekeznek mind a 20 ezer, 150 országból származó diákjának megfelelő segítséget nyújtani.

Szakértők szerint viszont nem értették meg, hogyan is kellene kezelniük a szélsőségességet, amire jó példa, hogy az egyetemen működő Iszlám Közösség nevű csoport, amiben például Elogbani is nagyon aktív volt, rendkívül ellenséges volt a nőkkel a szemben. Az intézmény pedig nem tett semmit.