Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök elfogadta ellenfele, Volodimir Zelenszkij feltételét, hogy a kettejük közötti második elnökválasztási fordulót megelőző vita ne tévéstúdióban, hanem egy kijevi stadionban legyen.

A jelöltek közti viták szabályai le vannak írva az elnökválasztásról szóló törvényben, kérem, olvassa el. A viták folyhatnak egy közszolgálati televízióban valamennyi tévécsatornán sugározva több tízmillió ember számára. Ezek a már kialakult szabályok. De ha stadion, hát legyen stadion, várom Önt, Volodimir Olekszandrovics - mondta Porosenko csütörtökön a Facebookon közzétett videoüzenetében. 

Petro Porosenko, ukrán államfőForrás: MTI/EPA/Mihail Palincsak

Az ukrán elnök emlékeztette ugyanakkor Zelenszkijt, hogy a jelölti vita nem egy show-műsor, a választási kampány pedig olyan esemény, amely évekre, évtizedekre határozza meg előre az ország, a nemzet jövőjét. Szavai szerint elnöknek és a hadsereg főparancsnokának lenni nem játék, hanem felelősséget kell viselni az emberekért és az országért Ukrajnán belül, és nemzetközi szinten egyaránt.
Zelenszkij előző nap úgyszintén a Facebookon közzétett videoüzenetben hívta vitára Porosenkót a kijevi Olimpiai Stadionba, és 24 órát adott neki a válaszra. Azon felül, hogy egy stadionban tartsák, úgymond a nép előtt a vitát, több más feltételt is szabott. A vitát sugározzák élőben, az össze tévé közvetíthesse, és minden újságíró jelen lehessen.

Továbbá a jelöltek essenek át orvosi vizsgálaton, bizonyítsák, hogy nem alkoholisták és nem drogosok.

Az ukrajnai elnökválasztáson induló Volodimir Zelenszkij humorista az ukrán elnökválasztás első fordulóját megnyerteForrás: MTI/EPA/Sztepan Franko

Közben a Központi Választási Bizottság csütörtök reggelre feldolgozta a múlt vasárnap tartott első fordulóban leadott szavazatok száz százalékát. A nem hivatalos végeredmény szerint Zelenszkij csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint Porosenko. A humorista-producer 30,24 százalékkal végzett az élen, a hivatalban lévő elnök pedig 15,95 százalékkal a második helyen, így ők ketten kerültek be az április 21-én tartandó második, mindent eldöntő választási fordulóba.