Ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat a christchurchi terrortámadás elkövetője ellen – közölte az új-zélandi rendőrség.

Az aucklandi fegyházban őrzött 28 éves ausztrál férfit pénteken hallgatja meg másodszorra a bíróság, a börtönnel létesített audovizuális kapcsolaton keresztül. A rendőrség nem zárta ki a további vádpontok lehetőségét sem, de nem erősítette meg, hogy terrorizmussal kapcsolatban is vádat emelnek-e ellene.

A vádlott

március 15-én hajtott végre terrortámadást két christchurchi mecset ellen, a lövöldözésben 50 ember meghalt.

Az előző tárgyaláson a férfi bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást saját - a fehér felsőbbrendűséget hirdető - meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette. (Breivik 2011-ben az Oslo közeli Utoya szigetén 77 fiatalt ölt meg, tettét pedig a "muszlim invázió elleni harccal" indokolta.)

Gyászolók viszik az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős terrortámadás egyik áldozatának koporsóját a város sírkertjének muszlimok számára kialakított részén rendezett temetésen 2019. március 21-én, hat nappal az 50 halálos áldozatot követelő merényletek utánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

A pénteki tárgyaláson sem a helyi, sem pedig a nemzetközi média nem lehet majd jelen, s tilos lesz a film- és a hangfelvétel készítése is.

A christchurchi merénylő március 15-én hajtott végre terrortámadást két mecset ellen, a lövöldözésben 50 ember halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes a merénylet előtt néhány perccel 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. 

Ahogy arról az Origo is beszámolt, az új-zélandi kormány meglehetősen gyorsan reagált a félszáz halálos áldozatot követelő támadásra és már meg is szavazta a törvényhozás, miszerint betiltanak minden olyan fegyvert, mint amilyenekkel a múlt hónapban a két terrortámadást elkövették. Emellett a legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelték el annak céljából, hogy felderítsék a félautomata fegyverek, a közösségi média és a hírszerző ügynökségek támadás előtti szerepét. Ennek részeként a titkosszolgálatokat is átvizsgálják. 

Az ausztrál származású terrorista, Brenton Tarrant több európai országban is megfordult 2018 októbere és decembere között, Magyarország mellett  Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt. A férfi korábban terroradatbázisokban nem szerepelt.