Több tucat katona halt meg a tálibok ostromában Afganisztánban

tálib katonai elitosztag
Fighters with Afghanistan's Taliban militia stand with their weapons in Ahmad Aba district on the outskirts of Gardez, the capital of Paktia province, on July 18, 2017. Civilian deaths in Afghanistan hit a new high in the first half of 2017 with 1,662 killed and more than 3,500 injured, the United Nations said July 17. The majority of the victims were killed by anti-government forces -- including the Taliban and in attacks claimed by the Islamic State, the report said. / AFP PHOTO / FARIDULLAH AHMADZAI
Vágólapra másolva!
A tálibok ostroma tovább folytatódott és újabb súlyos veszteségeket okozott pénteken a nyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány Bala Murgáb körzetében, ahol előző nap indult nagy szabású támadás egy kormányzati épületegyüttes és egy katonai támaszpont ellen.
Vágólapra másolva!

Katonai tisztviselők beszámolója szerint a pénteki harcokban legalább 12 katona halt meg, sokan megsebesültek, a területet pedig a támadók ostromgyűrűbe zárták.

Eddig összesen 36 katona, és állítólag 30 tálib fegyveres halt meg az ostromban.

Mohammed Nászir Nazari, a tartományi tanács tagja azt mondta, hogy a bázist védő katonák szerint mintegy kétezer tálib fegyveres vesz részt a támadásban. Az ostromgyűrűn belül 600 afgán katona és biztonsági erők tagja tartózkodik, de egyre jobban fogy a lőszerük, a vizük és élelmük.

Abdul Varisz Serzad, a körzet elöljárója szerint a helybeliek csalódottak, hogy a NATO és a kabuli kormány nem küldött felmentő erőket.

A bázist védő katonák szerint mintegy kétezer tálib fegyveres vesz részt a támadásban Forrás: AFP/Faridullah Ahmadzai

A terület az elmúlt két hónapban is heves csaták helyszíne volt, párhuzamosan az északi Kunduz és a déli Hilmend tartományban folyó harcokkal. Tisztviselők attól tartanak, ha nem érkezik utánpótlás és segítség a körzetbe, akkor a szélsőségesek át fogják venni az ellenőrzését.

Kari Juszuf Ahmedi, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy

négy oldalról indítottak hadműveletet, először a biztonsági őrposztokat foglalták el.

Az afgán védelmi minisztérium a harcokról kiadott Twitter-üzeneteiben azt írta, hogy taktikai okokból vonultak vissza az őrposztokból, hogy megkíméljék a helyi lakosok életét. A légierő ugyanakkor több hullámban mért csapást a támadókra. Pénteken sikerült is egyes őrposztokból kiszorítani a tálib fegyvereseket, és a kulcsfontosságú területek még az afgán hadsereg felügyelete alatt állnak.