A görög hatóságok nem engedik tovább a migránskaravánt

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök összecsapása az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 4-én
MTI/AP/Jánisz Papanikosz
Vágólapra másolva!
A görög hatóságok nem engedik tovább a migránskaravánt – jelentette Muci Attila, az M1 aktuális csatorna tudósítója szombaton a szaloniki menekülttáborból.
Vágólapra másolva!

A köztelevízió helyszíni tudósítója szombat kora délelőtti bejelentkezésében elmondta: a péntekihez hasonlóan zajlanak az események jelenleg a táborban, a migránsok talpon vannak, csomagolnak, csoportokba verődve várják a fejleményeket.

A riporter arról is tájékoztatott, hogy a görög migrációügyi miniszter tanácsosa a helyszínre látogatott, és azt kérte a migránsoktól,

térjenek vissza a befogadóközpontjaikba vagy szállásaikra, mert ha ezt nem teszik meg, akkor semmilyen támogatásra vagy segítségre nem számíthatnak.

Úgy tűnik, a hatóságok abban eltökéltek – hangsúlyozta a tudósító –, hogy ne engedjék őket a határok felé, a gyülekezőhelyről legfeljebb a szálláshelyeikre térhetnek vissza. Eközben az Európai Bizottság is felvette a kapcsolatot a görög hatóságokkal a karaván miatt.

Újabb migránsok csatlakozására nem sok esély látszik, hiszen a tábortól több kilométerre is rendőrségi ellenőrzési pontok vannak, és akinek nincs belépőkártyája a táborba, azt nem engedik át. A görögök nem csak a kitörés megakadályozására ügyelnek, hanem arra is, hogy ne gyarapodjon tovább a gyülekezők létszáma, mert egy nagyobb tömeget nehezebb lenne feltartóztatni.

MTI/AP/Jánisz Papanikosz Forrás: Origo

A tudósító elmondta továbbá azt is, a görög hatóságok arról tájékoztatták a migránsokat, hogy

csak a táborba, a befogadó helyekre és az általuk bérelt lakásokba engedik őket, de az országot nem hagyhatják el.

A helyi rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel, s nem engedik tovább azokat, akik nem rendelkeznek belépővel a táborba. Erre azért volt szükség, mert így akarják megakadályozni, hogy a tömeg tovább nőjön – tette hozzá a tudósító.

Mint ismert, a bevándorlók hangadói pénteken kora délután úgy döntöttek, hogy elindulnak Európa belseje felé, ám a rendőrök meg tudták őket állítani – igaz, ehhez könnygázgránátokat is be kellett vetniük.